Opinie

Wordt onze Hema de nieuwe beurslieveling?

Zit er dan toch weer leven in de winkelstraten? Is de kaalslag voorbij na de teloorgang van vertrouwde namen als V&D, MS Mode, De Slegte, de Free Record Shop en de ellende van het Blokkerconcern? Is er licht aan het eind van de tunnel? Of zijn dat de koplampen van de trein die genadeloos op ons af komt denderen?

Winkeliers en vastgoedbeleggers kunnen hoop putten uit de verkoop van parkeerbedrijf Q-Park. Als doorgewinterde private-equityfinanciers als KKR 2,95 miljard euro neertellen voor een bedrijf dat parkeerplaatsen verhuurt in stadscentra, verwachten zij kennelijk dat de loop er wel in blijft.

KKR bleek eerder een goeie neus te hebben voor verborgen waarde in de Nederlandse steden. In 2004 was het één van de financiers die het winkelconcern Vendex KBB met een overnamebod van de beurs haalden. Vervolgens verkochten zij vrijwel alle ketens, zoals V&D, Hema en de Bijenkorf, plus het vastgoed voor puike prijzen.

U voelt de hoop? Kijk naar gretige nieuwkomers, zoals de Canadese Hudson’s Bay, en succesvolle namen van eigen bodem, zoals de lage-prijzen-altijd-verrassende Action.

Maar laat de emotie ons niet meeslepen. Begin dit jaar stonden ruim 15.000 winkelpanden leeg, dat is één op de veertien. Ja, internet, hè.

Maar is de overname van supermarktketen Whole Foods door internetgigant Amazon dan geen goed nieuws? De Verenigde Staten, de bakermat van innovatie en verandering, bewijzen hier dat fysieke aanwezigheid onmisbaar is, ook als consumenten meer online kopen.

Het slechte nieuws is dat beleggers de overname zo ongeveer beschouwen als het begin van het einde van de klassieke supermarkten. Hun kracht om consumenten te binden met verse producten kan weleens aangetast worden als Amazon daar z’n eigen bezorgservice aan koppelt. De koers van Ahold Delhaize, de vierde Amerikaanse supermarkt, staat 10 procent lager dan vóór de interventie van Amazon in de supermarktwereld. De Financial Times vergeleek de Amerikaanse winkelmarkt maandag met de huizenmarkt vóórdat in de loop van 2007 de grote crash op gang kwam.

Eigenaar Lion Capital verprutste jarenlang de faam van private-equitybedrijven als gisse financiers

In Nederland komt de test voor de toekomst van de winkelstraten als de Hema in de verkoop gaat. Private-equityfinancier Lion Capital is inmiddels tien jaar eigenaar. Lion kocht de Hema nog van KKR. De nieuwe eigenaar verprutste in deze periode de faam van private equity als gisse financiers. Lion had bij de eerste verkoopronde ten tijde van de economische crisis in 2010 een te hoge prijs in zijn hoofd en versmaadde een bod van Ahold. Vervolgens onderschatte Lion de diepte van die crisis. De eigenaar moest zelfs extra kapitaal in de Hema steken, zo slecht ging het. En in 2015 en 2016 gingen verouderde voorraden in de ramsj.

Nu is het ideale verkoopmoment. Economische hoogconjunctuur. Hema groeit in het buitenland. Een deel van de schulden kan Hema tegen een lagere rente herfinancieren. Als gevolg van hoge schulden (bij de overname) en de hoge rente daarop lijdt Hema al jaren verlies.

Topman Tjeerd Jegen heeft eind 2016 gezegd dat hij wel met de Hema naar de beurs wil. Maar ik vraag me af of ‘onze’ Hema gezien de verschuivingen op de markt een ‘volksaandeel’ met een hoog dividend is dat iedereen wil kopen. Nee, dit wordt een overname voor professionele investeerders, die nog wat willen afdingen. Zij weten dat Lion zich niet nogmaals kan vergissen in het verkoopproces, anders zien Lions eigen financiers ook geen winst. Een ezel stoot zich in ’t gemeen geen tweemaal aan dezelfde steen.

Menno Tamminga schrijft op deze plaats elke dinsdag over ondernemingsbeleid en economie.

In een eerdere versie van deze column stond foutief vermeld dat Hema-topman Jegen in 2006 al beursplannen had. Dat moet 2016 zijn.