VS leggen Iran nieuwe sancties op

Teheran kreeg maandag al een waarschuwing voor het niet volgen van het gedachtegoed achter het wereldwijde nucleaire akkoord.

Een Iraanse Shahab-3-middellangeafstandsraket, ter illustratie. Foto Hossein Velayati/Wikimedia Commons

De Amerikaanse regering heeft dinsdag nieuwe economische sancties tegen Iran aangekondigd vanwege hun programma met ballistische raketten en hun rol in de regionale spanningen. Maandag werd Teheran al gewaarschuwd voor het niet volgen van het gedachtegoed achter het wereldwijde nucleaire akkoord.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dinsdag dat het zijn pijlen heeft gericht op zestien individuen die “illegale Iraanse functionarissen en internationale criminele activiteiten” steunen. Deze personen hebben Iraanse militairen en de Revolutionaire Garde geholpen door voor drones en militaire uitrustingen te zorgen. Ook produceerden en onderhielden ze boten en elektronische onderdelen.

Doorverkocht

Anderen waren betrokken bij de diefstal van softwareprogramma’s uit de VS en het Westen, die ze verkochten aan de Iraanse overheid. Twee Iraanse organisaties die betrokken zijn bij het ballistische raketprogramma van het land, worden in de gaten gehouden.

Dinsdag werd ook bekend dat de Revolutionaire Garde middellangeafstandsgrondraketten heeft gebruikt op jihadistische doelen om een dubbele aanslag in Teheran te vergelden. Het is voor het eerst dat Iran zich op deze manier mengt in het Syrische conflict.

Lees ook: Iran vergeldt aanslagen Teheran met raketten

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zei in januari na nieuwe tests van ballistische raketten dat deze slechts als zelfverdediging bedoeld zijn en dat Iran er nooit een ander land mee zou aanvallen. De VS legden Iran toen ook sancties op naar aanleiding van de tests.

Iran test met enige regelmaat ballistische raketten, maar het laatste gebruik in een conflict dateert van de oorlog tussen Iran en Irak die duurde van 1980 tot 1988.