Voorzitter Spaanse voetbalbond gearresteerd

Het rommelt al langer bij de FIFA en UEFA. Er wordt veel onderzoek gedaan naar corruptie.

Messi en Iniesta ontvangen de Spaanse Supercup uit handen van de voorzitter van de voetbalbond, Angel Maria Villar.
Messi en Iniesta ontvangen de Spaanse Supercup uit handen van de voorzitter van de voetbalbond, Angel Maria Villar. Foto Quique Garcia/EPA

De voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Angel Maria Villar, is dinsdag gearresteerd, meldt persbureau Reuters. Zijn arrestatie vond plaats tijdens een inval van de Spaanse justitie in het hoofdkantoor van de voetbalbond. Het gaat om een inval op verschillende kantoren als onderdeel van een anti-corruptieonderzoek, aldus de politie.

Villar, zijn zoon Gorka en Juan Padron, de vicevoorzitter van de voetbalbond, worden verdacht van samenspanning, fraude en verduistering. De politie zegt dat vijf mensen gearresteerd zijn op basis van corruptie.

Villar, al 29 jaar aan het roer van de Spaanse voetbalbond, is ook vicevoorzitter van de FIFA en UEFA. Voor de laatste verkiezingen van de UEFA stelde hij zich kandidaat voor het voorzitterschap, maar trok zich toch terug. Toen Michel Platini vertrok bij de Europese voetbalbond werd hij tijdelijk voorzitter.

Onderzoek naar toewijzing WK’s

Hij moest in 2015 al een boete van 25.000 Zwitserse frank betalen omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. Na het opleggen van de boete wilde hij wel meewerken. De WK’s werden toegewezen aan Rusland en Qatar. Villar en de Egyptenaar Hany Abo Rida zijn de enige overgebleven FIFA-bestuursleden die hebben deelgenomen aan de verkiezingen voor de WK’s.

De UEFA zei volgens persbureau AP dat “het zich bewust is van de berichtgeving rondom Villar” en wilde verder geen commentaar geven.

Het rommelt al langer bij de voetbalbonden. De ethische commissie van de FIFA heeft al jaren de handen vol aan het onderzoeken van corruptieschandalen. Sepp Blatter werd eind vorig jaar voor zes jaar geschorst nadat hij 1,8 miljoen euro betaalde aan Michel Platini, destijds voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Jeffrey Webb, voormalig topbestuurder van de FIFA, werd voor het leven geschorst.