Verzet passagiers tegen gedwongen uitzetting

De uitzetting uit Spanje van een Senegalese migrant heeft afgelopen weekeinde geleid tot protesten op de vliegvelden van Barcelona en Sevilla. Toen de man zaterdagmiddag geboeid een toestel van Vueling op het vliegveld El Prat bij Barcelona werd binnengebracht en luidkeels protesteerde, toonde een groep passagiers zich solidair met hem.

Ze blokkeerden het gangpad en weigerden te gaan zitten. Daarop werden alle inzittenden van boord gehaald. Met een vertraging van ongeveer 2,5 uur kon de vlucht naar de Senegalese hoofdstad Dakar alsnog vertrekken, met de migrant aan boord. Een tiental passagiers dat was aangewezen als de leiders van het protest, mocht niet mee. Ze kunnen boetes tegemoet zien.

De betrokken Senegalees had geen inreispapieren bij zich toen hij in Barcelona aankwam en hij werd nog op het vliegveld tegengehouden. Volgens de protesterende passagiers had hij de kans moeten krijgen een verzoek om een verblijfsstatus in te dienen.

Door de vertraging kon ook de terugvlucht vanuit Dakar naar Sevilla niet op tijd vertrekken. 176 passagiers moesten, op kosten van de luchtvaartmaatschappij, overnachten op het vliegveld van Dakar.

Ook bij aankomst in Sevilla was er protest, van de Caravana Abriendo Fronteras (‘Open Grenzen’) in de aankomsthal. (NRC)