TMG verkoopt puzzeldochter Keesing

Het onderdeel wordt verkocht aan een samen met investeerder Ergon te vormen samenwerkingsverband. TMG behoudt een minderheidsdeel van 30 procent.

Foto Cor Mulder/ANP

De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft met de Vlaamse investeerder Ergon een koper gevonden voor puzzeldochter Keesing. Het bedrijfsonderdeel wordt voor 150 miljoen euro ondergebracht in een samenwerkingsverband. TMG neemt daarin een belang van 30 procent.

Keesing is onder meer bekend van de Denksport-boekjes. Ook heeft de uitgeverij de puzzeltitels 10 voor Taal en Jan Meulendijks in het assortiment. Ergon is een investeringsmaatschappij die actief is in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

De verkoop van het puzzelonderdeel moet binnen twee maanden zijn afgerond. Het moederbedrijf van De Telegraaf behoudt via een zetel in de raad van commissarissen wel enige invloed bij de uitgeverij. Op een bijzondere vergadering moet het verkoopplan wel nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders.

Lees ook: De Belg die TMG uit het slop moet trekken

Verkoop zat eraan te komen

Het was al enige tijd bekend dat de nieuwe eigenaar van TMG, het Mediahuis, af wilde van de puzzeltak. Dit onderdeel werd dan ook meteen in de etalage gezet nadat de Vlamingen eind juni de overname van TMG afrondden. Dat gebeurde na een lange strijd met John de Mol’s Talpa.

Het verkopen van Keesing is voor TMG een manier om snel geld in kas te krijgen. Met de opbrengsten van de verkoop wil het bedrijf bankleningen aflossen en financiële ruimte creëren voor nieuwe plannen.

Ook voor de kantoren van het concern, die ongeveer 80 miljoen euro moeten opbrengen, zou een koper worden gezocht. Vakblad Emerce meldde vorige maand tevens dat Mediahuis, eveneens eigenaar van NRC, in gesprek is met geïnteresseerden over de verkoop van NewsMedia, het bedrijf waar Dumpert en GeenStijl toe behoren.