Buzzfeed dook negen maanden in de zaak R. Kelly

Volgens deze longread van Buzzfeed zou hij mogelijk zes jonge vrouwen tegen hun wil vasthouden. Kelly, langer geplaagd door beschuldigingen, zegt dat hij onschuldig is.

R. Kelly
R. Kelly Michael Loccisano/AFP

R&B-zanger R. Kelly heeft maandag via zijn advocaat beschuldigingen ontkend dat hij zes jonge vrouwen in een sekte-achtige omgeving tegen hun wil vasthoudt in zijn huis in Atlanta en zijn studio in Chicago. De advocate stelt in de verklaring dat Kelly alles zal doen om zijn naam te zuiveren en de beschuldigende ouders te vervolgen.

Nieuwswebsite Buzzfeed publiceerde op maandag een ontluisterende en huiveringwekkende longread over een ster die allercharmantst is op het podium, maar buiten het spotlicht misbruik maakt van zijn overwicht op zijn aanbieders. Als de beschuldigingen waar blijken, lijkt na BBC-presentator Jimmy Saville in Groot-Brittannië en acteur Bill Cosby in de VS een nieuw seksueel misbruikschandaal in de entertainmentwereld los te barsten.

In het stuk zeggen drie ouderparen dat hun dochters gehersenspoeld zijn. Voormalige medewerkers van de zanger stellen in het artikel dat Kelly het hele leven dicteert van de vrouwen, die onder zijn leiding een muziekcarrière hopen te maken.

Het onderzoek loopt eigenlijk al sinds 2001

De 50-jarige Kelly, onder meer bekend van de grote hit ‘I believe I can fly’, zou de vrouwen opleggen wat ze eten, hoe ze zich kleden, wanneer ze in bad gaan en slapen en hoe ze zich opstellen in seksuele contacten die hij zou filmen. De politie heeft de beschuldigingen onderzocht, maar er is geen vervolging ingesteld omdat het gaat om volwassen vrouwen die zelf instemmen met de relatie.

Stevige beschuldigingen dus van Buzzfeed. De verklaringen van de ouders zijn anoniem, omdat Buzzfeed hun privacy wil beschermen. De medewerkers, die ook seksuele relaties met Kelly hebben gehad, worden met naam genoemd.

En één ouderpaar is gisteren op een persconferentie uit de anonimiteit getreden.

In het mediacircus dat losbarstte liet entertainmentsite TMZ weer een video zien van hun dochter Jocelyn, die zei in een ‘happy place’ te zijn en aangaf dat ze alle banden met haar ouders had verbroken.

Buzzfeed journalist Jim DeRogatis heeft negen maanden aan dit verhaal gewerkt nadat hij in november door ouders was benaderd, vertelde hij aan Billboard. In 2008 volgde hij, toen nog voor The Chicago Sun-Times, een geruchtmakende rechtszaak tegen Kelly, waarin hij werd vrijgesproken van beschuldigingen van het vervaardigen van kinderpornografie.

Al sinds 2001 schreef deze journalist over het gedrag van Kelly achter de bühne. Hij zegt dat er meerdere schikkingen buiten de rechtszaal zijn geweest waarbij Kelly geld heeft betaald om claims voor seksueel misbruik van minderjarigen te voorkomen.