PVV gaat voor diversiteit in Purmerend

PVV-leider Wilders presenteert drie kandidaten van wie nog weinig bekend is.

Typisch staaltje Geert Wilders, dinsdagmiddag: terwijl iedereen in Den Haag op vakantie is en de kabinetsformatie in stilte gehuld, kaapt de PVV-leider de aandacht met een opvallende foto op Twitter en Facebook. Onder de kop ‘Drie topkandidaten PVV Purmerend’ maakte Wilders de eerste drie kandidaat-gemeenteraadsleden bekend voor de verkiezingen van maart 2018.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Drie topkandidaten voor de nieuwe fractie van de PVV in Purmerend! Succes Shirley, Zayhira en Nicole! https://t.co/6pMeCj6dLN

Het gaat om drie vrouwen, over wie op dit moment nog weinig bekend is. Alleen hun voornamen: Shirley, Zayhira en Nicole. Hun diverse achtergrond leidde in de achterban van Wilders direct tot verschillende racistische reacties, maar de meeste PVV-stemmers zijn positief. Wilders, schrijven veel van zijn aanhangers opgetogen, laat met deze keuze zien dat de PVV juist níet racistisch is.

Wilders, die de grenzen wil sluiten voor immigranten en de islam beschouwt als „gevaar”, heeft veel te winnen bij het creëren van diversiteit binnen zijn partij. In enkele steden, zoals Rotterdam, wordt een harde strijd verwacht met DENK. Dat is de partij van Tunahan Kuzu (3 zetels in de Tweede Kamer). Wilders heeft eerder DENK al specifiek aangewezen als tegenstander voor de gemeenteraadsverkiezingen.

PVV wil in tientallen gemeenten meedoen

De PVV, zo werd in april bekend, wil in 60 gemeenteraden meedoen. Tot nu toe was de partij alleen actief in de gemeenteraden van Den Haag en Almere. De afgelopen maanden werden sollicitatiegesprekken gehouden, volgden aspirant-kandidaten klasjes en kregen ze les over het staatsrecht en het gedachtegoed van de PVV.

Het is nog onbekend of Wilders in alle 60 gemeenten voldoende kandidaten weet te vinden om daadwerkelijk mee te doen aan de verkiezingen. In Purmerend lijkt dat nu gelukt.