Piloten gaan akkoord met budgetdochter Air France

Luchtvaart

Air France krijgt een budgetmaatschappij. Een meerderheid van de piloten was voor. Deze herfst moet de prijsvechter er zijn.

Foto Getty

Een meerderheid van de piloten van Air France is akkoord met de plannen voor de komst van een budgetdochter. Ruim 78 procent van de piloten die een enquête van pilotenbond SNPL invulden, stemde vóór het plan, dat de naam Boost heeft meegekregen. Dat betekent dat de budgetmaatschappij er gaat komen, meldde Air France-KLM maandag.

Het is de bedoeling dat de goedkopere dochteronderneming komende herfst zal worden opgericht. Dat is volgens planning. „Ik waardeer het dat de piloten van Air France hun verantwoordelijkheid hebben genomen”, zegt topman van Air France-KLM Jean-Marc Janaillac.

Het is de tweede keer dat de piloten instemden met het plan. In februari stemden de piloten van Air France al over een eerder voorstel voor de komst van een budgetmaatschappij. Toen was een kleiner deel voorstanden: 58 procent.

Daarop besloot pilotenvakbond SNPL nog verder te willen onderhandelen over „verbetering” van de plannen.

De steun van de piloten en SNPL, de grootste pilotenvakbond, is zeer belangrijk. Zij vormen de machtigste beroepsgroep binnen de luchtvaartonderneming. Volgens Janaillac zijn de piloten akkoord gegaan met een voorstel waarover lang is onderhandeld. Vorige week stemden de vakbonden van het cabinepersoneel al in met het voorstel.

Dezelfde arbeidsvoorwaarden

Afgesproken is dat de piloten van de budgetmaatschappij zullen gaan werken onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun collega’s die elders in het bedrijf werken.

Voor stewards en stewardessen zullen wel soberder arbeidsvoorwaarden gaan gelden. Een deel van de taken van het grondpersoneel zal worden uitbesteed.

De vloot van de Air France-budgetdochter zal gaan bestaan uit achttien vliegtuigen voor de middellange afstanden en tien toestellen voor lange afstanden.

De budgetmaatschappij moet ervoor zorgen dat Air France beter kan concurreren met andere luchtvaartmaatschappijen.