Nederlandse militairen gearresteerd in Litouwen

De vier militairen maakten deel uit van een NAVO-bataljon onder leiding van Duitsland en werden na een vechtpartij in Vilnius opgepakt.

Nederlandse militairen die deel uitmaken van de NAVO-missie in Litouwen. Vier militairen werden eerder deze maand na een vechtpartij gearresteerd.
Nederlandse militairen die deel uitmaken van de NAVO-missie in Litouwen. Vier militairen werden eerder deze maand na een vechtpartij gearresteerd. Foto Jerry Lampen/ANP

Vier Nederlandse militairen zijn gearresteerd in Litouwen nadat ze betrokken waren geweest bij een vechtpartij en een alcoholverbod hadden overtreden. Dat bevestigen woordvoerders van de Koninklijke Marechaussee en Defensie na berichtgeving van Trouw.

Begin deze maand escaleerde een ruzie in de hoofdstad Vilnius. Twee militairen schopten en sloegen een Litouwer tegen het hoofd. Over de toestand van het slachtoffer is op het moment niets bekend. Waarom de andere twee zijn gearresteerd, is ook nog niet duidelijk. Ook hadden de mannen alcohol in hun bloed. Ze werden aangehouden door Litouwse politie en later overgedragen aan de marechaussee die ze terugbracht naar de basis in Rukla.

Onderzoek naar het incident

De ruzie zou een gevolg zijn geweest van een onbetaalde rekening. De marechaussee wil dit verder nog niet bevestigen en doet onderzoek naar het incident. De woordvoerder zegt dat ook gewacht wordt op de tenlastelegging van de Litouwse politie.

Tijdens missies is het verboden om alcohol te drinken. Een Defensiewoordvoerder laat weten dat daarbij een “zero-tolerance”-beleid aangehouden wordt. De militairen zijn daarom teruggestuurd naar Nederland, maar niet op non-actief gesteld. Daarvoor moet eerst de het onderzoek naar het incident verder zijn afgerond.

Nederland wil de militairen zelf berechten. De vier maakten onderdeel uit van een NAVO-bataljon onder leiding van Duitsland. In Litouwen zijn op het moment 270 Nederlandse militairen in totaal werkzaam.

Lees ook: 250 Nederlanders om Rusland af te schrikken

Er zijn op het moment meerdere NAVO-bataljons gestationeerd in de Baltische staten en Polen. Daar hadden de landen onder meer om gevraagd nadat Rusland de Krim had geannexeerd in 2014. De NAVO-lidstaten vrezen Russische agressie in de regio. In het zuiden grenst Litouwen aan de Russische exclave Kaliningrad.