Met het vaderschapsverlof wil ING talent behouden. Wie volgt?

Vaderschapsverlof ING voert een betaald partnerverlof in van een maand: een unicum in Nederland. Gaan we dat vaker zien? Zes vragen.

Foto iStock

Bij ING hebben vaders en niet-biologische moeders (de betere term is daarom ‘partnerverlof’) vanaf volgend jaar recht op een maand betaald verlof en daarna, als ze dat willen, maximaal drie maanden onbetaald verlof. De grootste bank van Nederland heeft dit geregeld in de nieuwe cao voor de 13.000 werknemers.

 1. Waarom doet ING dit?

  Om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Het is voor de bank vooral belangrijk om jonge IT’ers te trekken. „We hebben veel ontwikkelaars en IT’ers nodig”, zegt een woordvoerder van ING. „Dat is een concurrerende markt.”

  Het was dan ook ING zelf die met het voorstel kwam voor het partnerverlof, zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees. „Tijdens onze onderhandelingen liep de politieke discussie hierover al. ING kwam op gegeven moment met het idee: hier moeten wij iets mee.”

  ING wil de gemaakte inschatting van de kosten voor het verlof niet bekendmaken. Volgens de ING-woordvoerder is het de investering waard: „Wij willen dat onze collega’s een goede balans hebben tussen werk en privé. En dat we als goede werkgever worden gezien. Dat zie ik ook al terug in alle aandacht die we hier nu voor krijgen.”

 2. Wat is het wettelijke ‘vaderschapsverlof’?

  Waar de biologische moeder recht heeft op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof, heeft de vader of niet-biologische moeder volgens de wet recht op twee dagen betaald kraamverlof. In 2014 is daar het recht op drie extra verlofdagen bijgekomen, maar het verschilt per cao of dat verlof wordt doorbetaald.

  Demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) heeft een wetsvoorstel waarmee hij alle vaders recht wil geven op vijf betaalde verlofdagen. De eerste twee dagen blijven dan betaald worden door de werkgevers. De andere drie worden betaald met gemeenschapsgeld, via een uitkering van het UWV.

  Vlak voor het zomerreces besloot de Tweede Kamer om Asschers plan controversieel te verklaren en dus niet te behandelen. Nu moeten de partijen die onderhandelen voor een nieuw kabinet bepalen wat er met dit onderwerp gebeurt. Drie van deze partijen hadden nog ambitieuzere plannen in hun verkiezingsprogramma staan dan het wetsvoorstel van Asscher. De ChristenUnie wil tien dagen vaderschapsverlof, het CDA en D66 zelfs drie maanden.

  Lees ook: Ambitieus Brussels plan voor vaderschapsverlof, maar weinig kansrijk
 3. Hoe uniek is een maand verlof?

  In Nederland is het uniek voor zo’n groot bedrijf. Andere grote bedrijven met een ruim partnerverlof zijn accountantskantoor PwC en advocatenkantoor Stibbe, die allebei tien dagen verlof doorbetalen. Bij Mastercard Nederland krijgen ouders acht weken verlof.

  In internationaal opzicht is een maand verlof weinig, blijkt uit cijfers van de OESO, de club van welvarende industrielanden. Het wettelijk doorbetaalde partnerverlof is in deze landen gemiddeld acht weken. In Duitsland krijgen vaders negen weken doorbetaald, in België negentien weken. Vaders in Zuid-Korea en Japan mogen het langst betaald verlof opnemen: een jaar.

 4. Gaan we deze cao-afspraak vaker zien?

  Dat is in ieder geval wel de inzet van de FNV. „Sinds maandag staat dit overal op ons wensenlijstje”, zegt bestuurder Gerard van Hees. Hij hoopt op een doorbraak. „Wij moeten nu kijken of we bij andere banken en verzekeraars ook deze afspraken kunnen maken. En verder denk ik dat het goed is als er druk komt te staan op de politiek, zodat de wettelijke situatie ook verandert.”

 5. Wat gaan de concurrerende banken nu doen?

  Dat zal pas blijken na hun eigen cao-onderhandelingen. Een woordvoerder van de Rabobank noemt het partnerverlof van ING een „mooie beweging, die ook bij Rabobank zou kunnen passen”. De bank heeft zelf net een nieuwe cao afgesloten, die nog loopt tot en met 2020. Daarin staat dat vaders vijf dagen betaald verlof krijgen.
  Bij ABN Amro loopt de cao na dit jaar al af. Nu is daarin nog niks geregeld over een partnerverlof. Komend najaar beginnen de onderhandelingen met de vakbonden al, maar woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd kan nog niks zeggen over de inzet van de bank. Wel zegt hij „persoonlijk, niet als woordvoerder” dat hij het een „mooie cao” vindt van ING. „Maar ik heb al drie kinderen, dus voor mij zou het te laat komen.”

 6. Wat staat er nog meer in de cao van de ING?

  Naast een structurele loonsverhoging van 1,7 procent, zijn er meer bijzondere arbeidsvoorwaarden in de cao van ING gekomen. Het personeel kan elk jaar anderhalve ‘diversiteitsdag’ verlof opnemen voor bijvoorbeeld een Joodse of islamitische feestdag, of Bevrijdingsdag.
  Werknemers van 60 jaar en ouder kunnen één dag in de week vrij krijgen om vrijwilligerswerk te doen bij een maatschappelijke organisatie of onderwijsinstelling – op kosten van de bank. Ze behouden hun volledige loon en pensioenopbouw. Ook met die arbeidsvoorwaarde is de FNV erg blij, zegt Van Hees. „Dan kun je bijvoorbeeld een dag bij de voedselbank gaan werken. Of met je financiële kennis actief worden in de schuldhulpverlening.”