Matthews wint waaierrit, Martin op achterstand

Waaiervorming in de zestiende etappe zorgde voor verschuivingen in de top van het klassement. Martin, Contador en Meintjes werden op achterstand gereden.

Foto Lionel Bonaventure/AFP

Michael Matthews heeft dinsdag zijn tweede ritzege in de Tour gepakt. De sprinter van Team Sunweb was de sterkste van een fors uitgedunde eerste groep en versloeg Edvald Boasson Hagen en John Degenkoln. Grootste verliezers waren klassementsmannen Daniel Martin, Alberto Contador en Louis Meintjes die niet mee waren toen er in de laatste 20 kilometer waaiers ontstonden.

Hun achterstand aan de meet bedroeg respectievelijk 51 seconden (Martin en Meintjes) en ruim anderhalve minuut (Contador). Martin zakte als gevolg daarvan van de vijfde naar de zevende plaats in het klassement. Meintjes blijft achtste, terwijl Contador uit de top 10 wegvalt.

De vooraf als favoriet voor de etappe bestempelde Marcel Kittel deed dinsdag niet mee aan de sprint. Hij werd op de eerste klim van de dag, de Côte de Boussoulet (derde categorie), gelost. Dat overkwam ook de Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen, evenals de Noor Alexander Kristoff en de Fransman Nacer Bouhanni. De Sunweb-ploeg van Matthews nestelde zich vervolgens op kop van het peloton om de concurrentie op minuten te rijden. Alleen Bouhanni wist met de hulp van ploeggenoten een gat van - toen - 2,5 minuut dicht te rijden.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Nouveau classement général, Quintana revient dans le top 10 / New GC, @NairoQuinCo is back in the top 10! #TDF2017 https://t.co/wlRhNcQWnI

Spanning om groene trui weer terug

Uiteindelijk was het de harde wind in het Rhônedal die voor de grootste slachtoffers zorgde. Op zo’n 20 kilometer van het einde meldden de ploegen van geletruidrager Chris Froome en nummer 2 Fabio Aru zich aan kop. Het peloton werd daarbij in meerdere stukken uiteen gereden. Aan de finish bestond de eerste groep uit amper dertig renners. Ook de grootste concurrent voor Matthews om de etappezege, André Greipel kon in de slotfase niet volgen.

De winst van Matthews en het onbreken van Kittel bij de bovenste renners in de etappe-uitslag brachten bovendien de spanning in het klassement om de groene trui weer terug. De Australiër heeft nu 29 punten achterstand op de Duitser van Quick Step.

Bennett naar huis

Eén van de andere grote verliezers van de dag was George Bennett, de Australische klassementsman van Team LottoNL-Jumbo. De nummer twaalf van het klassement is al een paar dagen ziek en werd dinsdag al vroeg op achterstand gereden. Hij stapte vervolgens af.