Recensie

Recensie Film

Kun je ongestraft je oude leven vaarwel zeggen?

Drama ‘Wakefield’ gaat over het verlangen opnieuw te beginnen. Hoe je op de film reageert, hangt sterk af van je houding ten opzichte van iemand die vrouw en kinderen in de steek laat.

Bryan Cranston als advocaat Howard Wakefield.
Bryan Cranston als advocaat Howard Wakefield.

Als de aan sleur lijdende advocaat Howard Wakefield (Bryan Cranston) op een dag door meerdere tegenslagen veel te laat thuiskomt, besluit hij te overnachten in de zolder van zijn garage, tegenover zijn huis. Hij observeert zijn vrouw en twee dochters, die langzaam in paniek raken. Toch besluit hij op de rommelzolder te blijven, waar hij noodgedwongen in een fles plast. Op een gegeven moment vindt Wakefield dat hij niet meer met goed fatsoen thuis kan komen, dan zou hij te veel moeten uitleggen. Zijn mobiele telefoon verdwijnt in een la, hij laat zijn baard staan en zoekt ’s nachts als een volleerd zwerver naar eten in vuilnisbakken.

Wakefield, naar een kort verhaal van E.L. Doctorow, gaat over het verlangen opnieuw te beginnen. Ook is er de wens de consumptiemaatschappij en de bijbehorende ratrace voorgoed vaarwel te zeggen. Maar kan dat ongestraft? Kun je ongezien verdwijnen? En kun je zonder materiële welvaart?

Hoe je op Wakefield reageert, hangt sterk af van je morele houding ten opzichte van iemand die vrouw en kinderen in de steek laat. Is hij een egoïstische narcist of iemand die zich van zijn ketenen bevrijdt? En ervaar je zijn sardonische voice-over, met veel direct aan Doctorow ontleende zinnen, als humoristisch of is deze eerder pijnlijk?

Lees hier het interview met regisseur Swicord en hoofdrolspeler Cranston

Wakefield laat je al deze vragen stellen, en dat is een verdienste. Toch is de uitvoering niet vlekkeloos. Zo wordt Wakefield via twee buurkinderen met het syndroom van Down weer blootgesteld aan diep weggestopte gevoelens van medemenselijkheid, een iets te sentimentele scenario-ingreep. Wel sterk is de analyse van Wakefield als man die, hoe je het ook wendt of keert, denkt in termen van bezit. Iets wat ook voor zijn vrouw geldt. Kan hij haar zomaar laten gaan als zich een andere man aandient?