KPMG schikt voor 8 miljoen euro met justitie

Eind 2013 schikte KPMG al met justitie voor 7 miljoen euro, voor het verhullen van omkoping.

Het logo van accountants- en adviesorganisatie KPMG.
Het logo van accountants- en adviesorganisatie KPMG. Foto Lex van Lieshout/ANP

Accountantskantoor KPMG heeft voor 8 miljoen euro geschikt met justitie, vanwege fraude bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Amstelveen. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Daarnaast gaat het OM vijf personen dagvaarden. Zij worden verdacht van van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Het gaat onder meer om twee directieleden en een financieel leidinggevende van de vennootschap die het pand heeft ontwikkeld. Deze vennootschap – KPMG-gebouw Amstelveen II bv – is onderdeel van KPMG.

Door een fiscale truc heeft KPMG bij de bouw van het hoofdkantoor onterecht 10 miljoen euro belastingvoordeel genoten. Volgens justitie heeft KPMG „opzettelijk valse aangiften” gedaan tussen 2009 en 2011. Dit belastingvoordeel heeft het accountantskantoor al terugbetaald, nu komt daar nog een boete van 8 miljoen euro bovenop.

Over de bouw van het hoofdkantoor schreef NRC eerder ook: ‘Zelfoverschatting’ bracht KPMG in de problemen

‘Maatschappelijke voorbeeldfunctie’

In het persbericht wijst het OM er fijntjes op hoe pijnlijk deze zaak is voor KPMG. De vennootschap die de fraude pleegde is onderdeel van „een prominente accountantsorganisatie” – KPMG is een van de grootste vier accountantskantoren van Nederland – en heeft dus „een maatschappelijke voorbeeldfunctie”. Als controleur van jaarrekeningen van bedrijven moet KPMG zelf „financieel en fiscaal onberispelijk handelen”.

Bovendien is het niet de eerste keer dat KPMG met justitie te maken heeft. Eind 2013 moest het kantoor ook al een schikking treffen, van 7 miljoen euro. Toen ging het om het verhullen van omkoping door bouwbedrijf Ballast Nedam. Het jaar daarop raakte KPMG wederom in opspraak. Eerst vanwege een omstreden vastgoedbelegging in Blaricum door de toenmalige bestuursvoorzitter, daarna door een vernietigend oordeel over de kwaliteit van zijn boekencontroles door de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

KPMG beloofde plechtig zijn leven te beteren, verving het bestuur, stelde een raad van commissarissen in en nam een hele reeks maatregelen. Het kantoor is er echter nog niet. Uit een recent onderzoek van de AFM bleek vorige maand dat de kwaliteit van de controles van de grote vier nog steeds niet op orde is. KPMG kreeg, samen met EY, wederom de meeste onvoldoendes: zes van de acht onderzochte dossiers voldeed niet.

Lees ook: Grote accountantskantoren krijgen opnieuw onvoldoende van AFM en het interview over die pijnlijke conclusies met AFM-bestuurder Gerben Everts: ‘Voorthobbelen’ kan nu echt niet meer

In een verklaring stelt bestuursvoorzitter Albert Röell dat KMPG de zaak, die hij „pijnlijk” noemt, nu achter zich kan laten. Hoewel KPMG vervolging zelf heeft afgekocht, komen in de rechtszaken die het OM aanspant tegen de personen ongetwijfeld nieuwe feiten naar boven. Op 3 oktober is een regiezitting bij de rechtbank in Amsterdam.