‘Hoog risico op letsel’ bij twee soorten kinderzitjes, waarschuwt ANWB

Botstest

De ANWB waarschuwt na tests voor onveilige autostoeltjes voor kinderen. De waarschuwing komt na de jaarlijkse kinderzitjestest die de organisatie uitvoert. Twee zitjes bleken zo onveilig dat de organisatie de aankoop afraadt. Het gaat om de Recaro Optia en Jané Grand One.

Uit de test met de Recaro Optia blijkt dat er bij een frontale botsing hoog risico is op letsel. Het stoeltje komt volgens de ANWB tijdens een frontale botsing los van het basisframe en vliegt door de auto. Bij een echte botsing zouden het kind en inzittenden voorin ernstig gewond raken, meldde de organisatie. Ook de Jané Grand One blijkt tijdens de proef los te komen van het frame. Volgens de ANWB zijn de tests opnieuw uitgevoerd met hetzelfde resultaat.

Consumenten die een van de twee genoemde zitjes hebben aangeschaft, wordt aangeraden terug te gaan naar de verkoper. De fabrikanten zijn op de hoogte gesteld van de testresultaten en konden nog geen verklaring geven. Jané is wel gestopt met het leveren van de autostoeltjes.

Vorig jaar kwam het zitje Optia van Recaro eveneens slecht uit de test van de ANWB. Het autostoeltje vloog toen ook los. Recaro verving daarop de basis waar het stoeltje in vastgeklikt wordt, maar ook dit systeem functioneert niet.

De ANWB test elk jaar kinderzitjes met Europese zusterclubs. De uitkomsten zouden dit najaar bekend worden gemaakt. Maar de tests waren „zodanig slecht” dat de resultaten nu al naar buiten zijn gebracht, meldde een woordvoerder.