Saoedische politie arresteert vrouw na video minirok op Twitter

Een jonge vrouw in Saoedi-Arabië deelde afgelopen weekend een filmpje op Snapchat waarin ze met blote armen en benen op straat loopt.

Foto: Twitter @KHALED_Z_KSA_24

De Saoedische zedenpolitie heeft een jonge vrouw gearresteerd die zich niet aan de kledingvoorschriften van het land heeft gehouden. Aanleiding is een controversiële video die afgelopen weekend werd gedeeld op Snapchat. Daarop is te zien hoe een model, met de profielnaam “Khulood”, door het verlaten oude centrum van het dorpje Ushaiger loopt, en zich omdraait naar de camera.

Update 16:30 uur: bericht veranderd nu de Amerikaanse zender CNN meldt dat de politie de vrouw inmiddels heeft gearresteerd.

Zonder hoofddoek, met ontblote benen en armen. Een ongehoorde actie in het islamitische land, waar vrouwen alleen in een bedekkend gewaad de straat op mogen.

Het filmpje van zes seconden werd gedeeld op Twitter en leidde tot veel discussie. Conservatieve moslims in het land zijn woedend dat de vrouw zich op deze manier in het openbaar heeft getoond. Anderen zagen het filmpje juist als een dappere actie om op te komen voor vrouwenrechten.

Volgens de Saoedische krant Okaz schreven lokale autoriteiten een brief aan de politie om actie te ondernemen. Interessant detail: de krant kon alleen een foto van de video publiceren door het beeld van de jonge vrouw met blokjes te censureren.

Volgens de zedenpolitie is de vrouw schuldig aan het “disrespecteren en overtreden van de leer van Islam, en het overtreden van de gebruiken en tradities [van Saoedi-Arabië]“. Haar volledige naam is niet bekend. De vrouw zelf stelt dat de video buiten haar medeweten op haar Twitter-account was verschenen.

Ongelijke behandeling vrouwen

In Saoedi-Arabië zijn er naast strikte kledingvoorschriften ook andere controversiële regels voor vrouwen. Zo mogen Saoedische vrouwen niet reizen zonder mannelijke begeleiding, en kunnen ze geen rijbewijs halen in het land.

De behandeling van vrouwen in het land leidt tot veel internationale kritiek. Ook omdat veel mensen vinden dat de autoriteiten hypocriet omgaan met de regels. Voor buitenlanders is het normaal gesproken geen probleem als ze zich niet aan de kledingvoorschriften houden.

Zo liepen de Amerikaanse First Lady Melania Trump en Ivanka Trump onlangs nog met ontblote onderbenen rond in Riad. Een twitteraar plakte een foto van Ivanka op een screenshot van het filmpje. “Discussie opgelost”, staat erbij.

Twitter avatar shody_1234 شَهد بنت فهاد🇸🇦. #مطلوب_محاكمة_مودل_خلود
خلاص يا جماعه انحل الموضوع . https://t.co/R7JPObzyba