Gevangenen krijgen ‘coldcasekalender’ op hun cel

De politie hoopt op nieuwe informatie door 30.000 gevangenen 52 onopgeloste zaken voor te leggen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Robin van Lonkhijsen/ANP

Alle Nederlandse gevangenen krijgen vanaf komende week een weekkalender aangeboden met daarop onopgeloste misdrijven. De politie hoopt dat de kalender tips oplevert van gedetineerden, waardoor de zaken misschien alsnog opgelost kunnen worden. Volgens de politie is in gevangenissen “relatief veel kennis aanwezig” over gepleegde misdaden.

Op de kalender staan 52 moorden en vermissingen die politie en justitie nog niet hebben kunnen oplossen, op aanraden van de gedetineerden ook in het Engels, Spaans, Russisch en Arabisch. Bij de dagen van het jaar staan belangrijke data, zoals de dag waarop een lichaam is gevonden.

Lees ook: Vier vragen over de kalender met onopgeloste misdrijven

De politie richt zich in de kalender nadrukkelijk ook tot veroordeelden die zich niet willen melden omdat ze wroeging hebben, maar om de beloning op te strijken. Bij iedere zaak staat wat de gouden tip waard is. Het totale tipgeld is 805.000 euro. Voor anonieme tips wordt niet betaald, wordt op de eerste pagina’s gewaarschuwd.

Proef

Begin dit jaar werden de “coldcasekalenders” bij wijze van proef uitgedeeld in vijf gevangenissen. Ongeveer een derde van de gevangenen heeft geweigerd, “omdat ze geen ‘snitch’ willen zijn”, zegt recherchekundige en bedenker van de kalender Jeroen Hammer. Of de andere gedetineerden bruikbare hebben aangeleverd, is volgens Hammer niet te zeggen omdat vaak niet duidelijk is waar een tip vandaan komt. Bovendien is de kalender onderdeel van een groter offensief, waarbij onder meer sociale media en oproepen in televisieprogramma’s worden ingezet.

In de eerste vijf maanden van dit jaar kreeg de politie 160 tips binnen over cold cases, evenveel als normaal in een jaar. Ongeveer de helft daarvan ging over de zaak Nicky Verstappen. Het onderzoek naar de dood van de 11-jarige jongen in augustus 1998 loopt nog, en werd in mei uitgebreid met een groot DNA-onderzoek. Voor zover bekend is er nog geen grote doorbraak in de zaak.

Bekijk de coldcasekalender