Amsterdam lokt leraren met reisvergoeding

De gemeente probeert zo het lerarentekort aan te pakken, dat de komende jaren alleen maar groter dreigt te worden.

Foto Robin Utrecht/ANP

De gemeente Amsterdam gaat leraren op basisscholen en middelbare scholen reiskostenvergoedingen betalen en parkeerplaatsen aanbieden. Dat heeft het college van B en W dinsdag besloten. De gemeente wil hiermee het lerarentekort aanpakken, dat de komende jaren alleen maar groter dreigt te worden.

Het gaat om aanvullende reiskostenvergoedingen voor het openbaar vervoer tussen de 500 en 2.000 euro per leerkracht per schooljaar. De leraren moeten dan wel minimaal 20 kilometer van hun werk wonen en minimaal drie dagen per week werken. De regeling geldt voor twee jaar en per jaar wordt er door de gemeente 200.000 euro beschikbaar gesteld.

Amsterdam heeft moeite met het werven van leraren, onder meer vanwege de reiskosten die zij moeten maken. De 80 euro per maand die zij vergoed kunnen krijgen is vaak ontoereikend. Alleen al in het Amsterdamse basisonderwijs kan het tekort in 2020 mede daarom oplopen tot 400 voltijdbanen, zo stelt de gemeente.

Lees ook: Leraren willen nu écht minder druk, beter salaris en meer collega’s

Zij-instromers

Daarnaast zullen ook de kosten die scholen maken voor het aannemen van zij-instromers - leerkrachten die voorheen niet in het onderwijs werkten - worden vergoed. Kosten die worden gemaakt voor zogenoemde geschiktheidsonderzoeken zijn hoog en dragen niet bij aan de instroom. Daarom wordt het komende schooljaar 100.000 euro beschikbaar gesteld. Mocht een zij-instromer na een onderzoek ongeschikt blijken, betalen de scholen maximaal 5.000 euro mee.

Ook zullen er meer parkeerplaatsen worden aangeboden. Dat is volgens de gemeente mogelijk omdat voor Amsterdamse scholen op dit moment 2.000 parkeervergunningen beschikbaar zijn, terwijl er daarvan maar 900 worden gebruikt.