Venezuela

Zeven miljoen stemmen bij referendum oppositie, een dode

Zo’n zeven miljoen mensen hebben zondag in Venezuela bij een onofficieel referendum gestemd tegen de voorgenomen grondwetswijziging van president Maduro en voor nieuwe verkiezingen. Dat melden tegenstanders van Maduro, die het referendum organiseerden uit protest tegen de plannen. Het aantal stemmen was vergelijkbaar met het aantal stemmen voor de oppositie bij de parlementsverkiezingen van 2015. Het referendum werd overschaduwd door een schietpartij in de hoofdstad Caracas, waarbij een vrouw omkwam en vier zwaargewonden vielen. Bij het stembureau in de wijk Catia schoten paramilitairen op een rij wachtenden. De uitslag van de stemming heeft geen officiële betekenis. Op 30 juli houdt Maduro zelf een referendum over de vorming van een volksraad, die de grondwet moet herschrijven. (NRC)