Venezuela

Oppositie meldt doden bij schietpartij in stembureau

Tijdens een officieus referendum zondag, zijn bij een schietpartij in een stembureau vlakbij de Venezolaanse hoofdstad Caracas twee doden en vier zwaargewonden gevallen. Dat meldt de oppositie die het niet-officiële referendum organiseert. Bij het stembureau in de wijk Catia schoten paramilitairen op de rij wachtenden. De oppositie wil met het referendum president Maduro dwingen tot vertrek. Hoewel de uitslag formeel geen betekenis heeft, werden zes tot acht miljoen kiezers verwacht. Venezuela gaat gebukt onder een zware economische en politieke crisis. Maduro wordt als opvolger van de in 2013 overleden Chávez verantwoordelijk gehouden voor de problemen. Bij demonstraties zijn zo’n honderd doden gevallen. Maduro noemt dit referendum illegaal en organiseert er zelf een op 30 juli. (NRC)