Turkije verlengt opnieuw de noodtoestand

De noodtoestand is al van kracht sinds de mislukte couppoging van vorig jaar juli.

Foto Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace

De Turkse regering heeft het parlement verzocht de noodtoestand opnieuw te verlengen met drie maanden, meldt persbureau Reuters. De noodtoestand is al van kracht sinds de mislukte coup van vorig jaar. In het parlement heeft de partij van president Erdogan, de AK-partij, een meerderheid.

De noodtoestand stelt Erdogan in staat om per decreet te regeren. Zo worden vrijheden ingeperkt en krijgen autoriteiten meer macht om mensen vast te zetten.

Lees ook waarom er nog vele vragen onbeantwoord zijn over de gebeurtenissen vorig jaar: De mythe van de Turkse coup staat de feiten in de weg

115 mensen opgepakt

Ook maandag hebben Turkse autoriteiten 115 mensen, onder wie zakenlieden en politieagenten, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de couppoging, aldus Anadolu. Twaalf anderen worden nog gezocht.

De verdachten zouden gebruik gemaakt hebben van ByLock, een versleutelde communicatieapp die volgens de regering gebruikt wordt door Fethullah Gülen. Vermoedelijk is de app gekraakt door de Turkse veiligheidsdiensten.

Lees ook het interview met de echtgenote van een opgepakte rechter. De hoeders van de rechtsstaat staan nu in de beklaagdenbank.

In Turkije wordt Gülen gezien als het brein achter de mislukte coup. Hijzelf ontkent echter betrokkenheid. Na de mislukte staatsgreep zijn zo’n 150.000 mensen ontslagen of uit hun ambt gezet. Meer dan 50.000 mensen werden al aangehouden op verdenking van betrokkenheid.