De Thuiskok: Dwarsdoorsnede

Nog iets minder dan een maand en dan is het showtime voor Dafne Schippers. De regerend wereldkampioene op de 200 meter sprint moet dan haar titel verdedigen op de WK atletiek in Londen, en ze zal proberen er nog een titel op de 100 meter aan toe te voegen.

Schippers is tegenwoordig veel meer dan alleen een topatleet. Ze is een merk geworden, waar bedrijven als Nike, Campina en sinds kort ook Porsche graag van profiteren. Haar blog Dafne Likes, waar ze ooit met haar zusje Sanne knappe foto’s en gezonde tips begon te plaatsen, is er ook van gaan groeien. Tijd dus voor een gelijknamig kookboek. Het boek lijkt wel een beetje op een geprint Instagram-account. Foto’s van gerechten wisselen familiekiekjes en gestileerde sportfoto’s af. Op de achterkant worden ‘persoonlijke achtergrondverhalen’ beloofd, maar een inkijkje in haar leven als topsporter krijg je helaas niet. Verder dan schrijven wat ze lekker vindt en dat ze snel en perfectionistisch is, gaat het niet. Wel zijn er wat tips over wat te eten voor, tijdens en na het sporten, maar u moet niet verwachten dat u na het lezen van dit kookboek kunt eten als een topatleet.

Wat voor Schippers en haar boek spreekt, is dat ze – in tegenstelling tot andere BN’ers – zelf heeft meegeschreven aan de recepten en teksten. De rest is grotendeels gedaan door haar zusje Sanne.

Wat nog beter is, is dat ik bij veel gerechten het idee hebt dat het lekker wordt als ik het maak. Gezond en lekker zijn echt niet het tegenovergestelde van elkaar, maar het komt wel vaak voor dat verantwoord eten nogal geforceerd lijkt. Dat je bij jezelf denkt: „dat eet ik wel als ik op dieet ben”. Op dieet gaan is helemaal niet leuk. En dat vindt Dafne ook. Bij haar poffertjes en wafels en bruschetta en roggebrood met kaas krijgt u niet het idee dat u op rantsoen bent. Eerder zijn het slimme vondsten - zoals de zoete-aardappeltoast uit de broodrooster - die ervoor zorgen dat u tegelijkertijd smakelijk en gezond eet.

Verheffend is Dafne Likes niet. Maar wie maar één keer zijn geld kan uitgeven aan een boek met healthy gerechten, zit met deze dwarsdoorsnede van de huidige generatie kookboeken gebakken.