Probleemproject

SBM ontvangt 215 miljoen in schikking

Foto SBM Offshore

De maritiem dienstverlener SBM Offshore heeft een schikking gesloten voor 247 miljoen dollar (215 miljoen euro) met verzekeraars inzake een probleemproject voor de Noorse kust waarop SBM Offshore een gigantisch verlies leed. Dat heeft het bedrijf uit Schiedam maandag bekendgemaakt.

SBM legde eerder een claim van 1,3 miljard dollar voor het project neer bij verschillende verzekeraars. Met driekwart van die verzekeraars is nu geschikt, tegen de overige verzekeraars staat in 2018 een rechtszaak gepland.

Het Yme-olieopslagproject zorgde al vanaf 2008 voor hoofdpijn bij SBM Offshore. Het bedrijf schreef er meer dan 1 miljard dollar op af en was genoodzaakt extra aandelen uit te geven. Het aandeel kwam (destijds) onder grote druk, volgens beleggersvereniging VEB daalde de SBM-koers vanwege Yme binnen twee jaar van 20 euro in april 2011 tot onder de acht euro in november 2012. Anno 2017 reageerden beleggers maandagochtend positief op de schikking. De koers steeg bij opening van de Amsterdamse beurs met 3,85 procent naar 14,90 euro.