President Xi met Winnie de Poeh vergelijken mag niet meer

Communistische partij China De Chinese censuur heeft sociale media verboden om de Chinese president met het cartoonbeertje te vergelijken. En Obama op het Chinese Whatsapp met Teigetje vergelijken mag ook niet meer.

REUTERS/Kevin Lamarque

De rondbuikige, doorgaans goedmoedig lachende president van China, Xi Jinping, vergelijken met het Disney’s versie van Winnie de Poeh mag niet meer. De Chinese censuur heeft sociale media verboden nog langer gebruik te maken van het beertje uit de boeken van A.A. Milne om grappen te maken over Xi in tweets en WeChat-berichten. De vergelijking gaat terug op een ontmoeting van Xi met de slanke oud-president Obama in 2013 – een foto van de twee had veel weg van een plaatje van Winnie de Poeh en zijn grote vriend Teigetje.

Dat Winnie de Poeh en Teigetje opeens politiek zeer gevoelig blijken te liggen, lijkt te maken te hebben met het komende, 19de congres van de Communistische Partij. In de aanloop naar grote evenementen, politiek, sportief of economisch van aard, schakelt de Chinese censuur naar de hoogste versnelling en is er nog minder ruimte voor humor.

De meme van president Xi en Barack Obama die sinds 2013 rondgaat:

Twitter avatar FT Financial Times A bear, however hard he tries, Falls foul of Chinese censors’ eyes https://t.co/ToOCHHZT7I https://t.co/8H9ITqIc1M

Dat congres, waarop Xi Jinping voor nog eens vijf jaar wordt herkozen, wordt in november gehouden. De Chinese censuur let altijd scherp op de manier waarop de bijna één miljard internetters over de partijtop spreken, maar Winnie de Poeh taboe verklaren is nieuw en zelfs voor Chinese begrippen extreem. Wie Beer Edward, zoals Milne de beer doopte, toch gebruikt kan rekenen op een telefoontje van het plaatselijke bureau voor openbare veiligheid of erger, de uitnodiging om op het politiebureau „een kop thee te komen drinken”.

Chinese internetgebruikers kunnen met behulp van speciale software (Virtual Private Network) het internationale internet op, maar in de aanloop naar het 19de partijcongres is een aantal Chinese VPN-diensten opgeheven. In verband met dat congres heeft de partijtop ook een reeks nieuwe richtlijnen voor „ideologische zuiverheid” uitgevaardigd. Dat gebeurde zaterdag op een speciale partijtop die plaats vond op de dag dat de Chinese dissident en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo in besloten kring werd gecremeerd.