Politie in Amsterdam vervangt agenten bij joodse gebouwen door extra camera’s

De vijftien witte politiecabines bij joodse instellingen in Amsterdam verdwijnen vanaf vandaag. De politie zal de posten verruilen voor camera’s die 24 uur per dag toezicht houden op synagogen, musea en scholen, aldus de politie.

Volgens de politie zijn de camera’s wendbaar en kunnen ze nauwkeurig inzoomen en reageren als er ineens veel licht is, zoals bij een brand.

Hoewel het dreigingsniveau ongewijzigd „substantieel” is, besloot de gemeente vorig jaar om de politieposten weg te halen. Inmiddels hangen er ongeveer twintig camera’s bij joodse instellingen. Over een jaar evalueren de gemeente, politie en joodse organisaties of het nieuwe beveiligingssysteem effectief is.

Door het cameratoezicht wordt het aantal toezichthoudenden bijna gehalveerd tot 31 mensen. Naast de camerabeelden zullen politieagenten dagelijks rondes rijden in een gepantserde auto.

Politiecommissaris Gerald Oud Ammerveld, die verantwoordelijk is voor de beveiliging, geeft in een interview met persbureau ANP aan dat niet iedereen in de joodse gemeenschap blij is met het verdwijnen van de posten. „Sommigen zijn wel wat sceptisch. Maar we weten inmiddels ook dat terroristen zich bij een aanslag niet laten weerhouden door een politiepost voor de deur.”

In Nederland zijn er volgens de politie „geen noemenswaardige incidenten” geweest, sinds de cabines in 2014 werden geplaatst.

Aanleiding voor de bescherming was de aanslag van een teruggekeerde Syriëganger op het Joods Museum in Brussel in mei 2014.