Polen

Protesten tegen omstreden hervorming rechtspraak

Demonstranten in Warschau.
Demonstranten in Warschau. Foto AP

Duizenden Polen hebben zondagmiddag geprotesteerd tegen een omstreden hervorming van de rechtspraak. Volgens de demonstranten ondermijnt de wet, die zaterdag werd aangenomen door de Senaat, de democratie en wordt de onafhankelijkheid van de rechters aangetast. De minister van Justitie en het parlement kunnen als president Andrzej Duda de wet ondertekent zelf rechters van het Hooggerechtshof benoemen en op non-actief stellen. Volgens de regering is dat nodig omdat de rechtspraak corrupt is en alleen de elite dient. Maar daarmee komt de onafhankelijkheid van de rechtspraak in gevaar, volgens critici. De duizenden demonstranten bij het parlement in Warschau zwaaien met Poolse en Europese vlaggen. De rechts-conservatieve Poolse regering heeft sinds haar aantreden in 2015 meerdere controversiële hervormingen doorgevoerd en daarmee massale protesten uitgelokt. (NRC)