Necrologie

Oscarwinnaar die schitterde als vergeten Dracula-acteur

Zijn rol als Dracula-acteur Lugosi was voor Martin Landau ‘de rol van zijn leven.’ Hij was ook een tv-ster in de jaren zestig-serie Mission Impossible.

Erkenning in Hollywood kwam pas laat voor Martin Landau, de Amerikaans film- en tv-acteur die zaterdag op 89-jarige leeftijd is overleden in Los Angeles. Hij won, na een lange wisselvallige carrière in 1994 een Oscar voor beste bijrol, voor zijn vertolking van Dracula-acteur Bela Lugosi in de film Ed Wood van regisseur Tim Burton. „De rol van mijn leven”, zei hij bij de Oscar-uitreiking.

Over Lugosi als acteur zei Landau: „Hij had een tastbare intensiteit en aanwezigheid […] Maar deze klotestad scheet op hem. En dat kan ik navoelen. Het gebeurt veel, het is mij ook overkomen.”


Martin Landau in de film Ed Wood

Hij werd geboren in 1928 in Brooklyn, en begon als 17-jarige als cartoonist bij de krant de New York Daily News. Hij deed dat vijf jaar, maar zijn droom was acteur worden. In 1955 werd hij met Steve McQueen uit 2000 sollicitanten toegelaten bij een acteursopleiding. Hij deed aanvankelijk televisiewerk en acteerde op het podium. In 1959 begon hij in films te spelen, zoals Alfred Hitchcocks thriller North by Northwest, waar hij Cary Grant achtervolgt op Mount Rushmore. Hij had ook een rol als Rufio in de spektakelfilm Cleopatra (1963) met Liz Tayor en Richard Burton. Die rollen maakten hem populair, maar hij ging vooral tv-werk doen. De rol van Mr. Spock in Star Trek weigerde hij – die ging naar zijn vriend Leonard Nimoy. Landau werd een tv-ster door zijn rol in de spionage-serie Mission Impossible in de jaren zestig. Maar hij stopte daarmee na ruzie om geld, aldus de Internet Movie Database IMBd.

Landaus acteertalent werd door acteurs zeer gewaardeerd: hij gaf ook acteerles, onder meer aan Jack Nicholson en Anjelica Huston.

Toch kreeg hij in de jaren tachtig weer grotere en succesvolle filmrollen, onder meer in Tucker: The Man and His Dream (1988, over een auto-ontwerper) van Francis Ford Coppola, en als overspelige echtgenoot in Crimes and Misdemeanors van Woody Allen (1989). Hij won verschillende prijzen, zoals Golden Globes, maar hoogtepunt van zijn acteurscarrière was toch die van zijn rol als Bela Lugosi, de acteur uit de tijd van de stomme film, in Burtons biopic over regisseur Ed Wood, met Johnny Depp in de hoofdrol en Landau als belangrijkste tegenspeler. Voor die rol won Landau ook een Golden Globe. Hij heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame.