houtkap

Greenpeace krijgt gelijk van rechter in zaak tegen Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ten onrechte niet opgetreden tegen Nederlandse houthandelaren die illegaal gekapt hout uit de Amazone verhandelen. Dat meldt Greenpeace op de eigen website naar aanleiding van een zaak die de organisatie bij de bestuursrechter had aangespannen tegen de toezichthouder.

In 2014 publiceerde Greenpeace een onderzoek waarin werd onthuld hoe illegaal gekapt hout uit de Amazone overal ter wereld terechtkomt. Van elf Nederlandse bedrijven toonde Greenpeace naar eigen zeggen aan dat ze hout kochten van exporteurs die het op hun beurt afnamen van omstreden Braziliaanse zagerijen. Vervolgens stapte Greenpeace naar de NVWA met het verzoek op te treden tegen de elf bedrijven, maar volgens Greenpeace „bleven echte straffen uit”. Daarom stapte de organisatie naar de rechter.

De rechter gaat niet mee in het verweer van de NVWA dat het om ‘geringe feiten’ gaat en dus een schriftelijke waarschuwing afdoende is. „Naar het oordeel van de rechtbank valt niet in te zien waarom deze overtredingen zijn aan te merken als geringe feiten.” De NVWA moet nu opnieuw besluiten over sancties tegen de bedrijven. (NRC)