Handreiking Seoul

Zuid-Korea nodigt Noord-Korea uit voor besprekingen

Zuid-Korea wil nog deze week in gesprek met Noord-Korea over het beëindigen van de „vijandigheden” aan de grens. Het ministerie van Defensie in Seoul heeft de noorderburen uitgenodigd voor een ontmoeting in het grensdorp Panmunjom op vrijdag, meldt het persbureau Yonhap. De laatste gesprekken tussen beide landen liepen eind 2015 spaak. De Zuid-Koreaanse uitnodiging komt enkele dagen nadat president Moon Jae-in tijdens een toespraak in Berlijn aangaf te willen praten over „nucleaire ontwapening van Noord-Korea, vrede op het Koreaanse schiereiland en betere inter-Koreaanse banden”, aldus Yonhap. De toenadering lijkt vooralsnog van één kant te komen. Pyongyang heeft de verzoenende woorden van Moon beantwoord met een reeks dreigementen en raketproeven. (NRC)

    • Joost Pijpker