Egypte heft visumvrij reizen voor Qatarezen op

Qatarezen die getrouwd zijn met een Egyptenaar, een Egyptische moeder hebben of in Egypte studeren hoeven geen visum aan te vragen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian samen met zijn Qatarese ambtgenoot Mohammed bin Abdulrahman al-Thani in Doha, Qatar, 15 juli. Le Drian riep de buren van Qatar op onmiddellijk te stoppen met de boycot.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian samen met zijn Qatarese ambtgenoot Mohammed bin Abdulrahman al-Thani in Doha, Qatar, 15 juli. Le Drian riep de buren van Qatar op onmiddellijk te stoppen met de boycot. Foto AP

Egypte heft per donderdag het visumvrije reizen voor Qatarezen op. Persbureau Reuters meldt dat maandag op basis van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De maatregel is onderdeel van het conflict dat Egypte en drie Golfstaten met Qatar hebben over vermeende steun van Doha aan terroristische groeperingen zoals Islamitische Staat. Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Egypte boycotten Qatar sinds begin juni.

Lees ook: ‘Mensenrechten met voeten getreden door blokkade Qatar’

Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken:

“Het is niet logisch om uitzonderingen te blijven maken voor Qatar en het privileges te geven in het licht van de huidige situatie.”

Uitzonderingen

Qatarezen die getrouwd zijn met een Egyptenaar, een Egyptische moeder hebben of in Egypte studeren hoeven geen visum aan te vragen.

Egypte herhaalde maandag dat het blijft bij de lijst van dertien eisen dat het samen met de drie andere Arabische landen bij Qatar heeft neergelegd. Ze willen onder meer dat Qatar Al Jazeera sluit en de banden met Iran beteugelt. Doha ontkent Islamitische Staat of andere terroristen te steunen.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de VAE in mei websites en sociale media-kanalen van de Qatarese overheid gehackt en daar vervolgens uitspraken valselijk toegeschreven aan de Qatarese emir. Het waren deze uitspraken van de Qatarese emir Tamim bin Hamad Al-Thani over Iran die begin juni werden aangegrepen door Saoedi-Arabië, Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten om Al Jazeera en andere Qatarese media te blokkeren. De VAE ontkennen de beschuldigingen.