Eerder Nederlands succes inspireerde Bauke Mollema

Tour de France In een Ronde van Frankrijk zonder Nederlandse klassementsrenners eiste Bauke Mollema zondag een hoofdrol op met een ritzege.

Bauke Mollema wint.
Bauke Mollema wint. Foto Lionel BONAVENTURE/AFP

Tom Dumoulin won dit jaar de Giro, vorig jaar twee ritten in de Tour, daarvoor twee etappes in de Vuelta, de ronde die hij bijna won. Steven Kruijswijk was in 2016 akelig dicht bij het roze in de Giro, tot hij in het zicht van de haven in een sneeuwwand vloog. Zondag zorgde Bauke Mollema voor nieuw Nederlands succes; na een indrukwekkende solo van dertig kilometer won hij de vijftiende etappe in de Tour.

Het gaat goed met het Nederlandse wielrennen, dat wilde Mollema wel beamen. Hij hoort bij een generatie renners die in eigen land werd opgeleid bij het Rabobank Development Team. Alle renners die nu succes oogsten gaven hun carrière daar een kickstart. Eind vorig jaar trok de bank de stekker uit het project. Er werd geen nieuwe opleidingsploeg opgericht.

„We zitten nu op een hoog niveau”, zei Mollema zondag na zijn huzarenstuk in Le Puy-en-Velay. „Ik denk dat het succes van een landgenoot ook extra motiveert.”

Het bijna-roze van Kruijswijk in 2016 had hem aan het denken gezet. Misschien was wel meer mogelijk dan een plek in de toptien van de Tour, voor Mollema de mooiste wedstrijd ter wereld. Het roze zou ook niet verkeerd zijn. Daarna kon hij altijd weer switchen naar de Franse zomer. Dus bereidde hij zich als een monnik voor op drie weken Italië in mei, niet echt de periode waarin hij op zijn best is. Zijn piekmoment ligt in juli. Het liep ook niet: Mollema werd zevende, in de schaduw van winnaar Dumoulin.

Er valt in het wielrennen meer te winnen dan truien in grote rondes. Je kunt ook gaan voor dagsucces, dat hebben de Nederlanders goed begrepen. Robert Gesink schoolde zich om van klassementsrenner tot rittenkaper. Bijna lukte dat deze Tour – voordat hij uitviel werd hij tweede op Station des Rousses. Mollema greep maar meteen zijn eerste kans. Een absolute hoofdrol in de Tour, winst in etappe vijftien. „Maar volgend jaar wil ik weer gewoon voor het klassement gaan hoor”, zei hij zondag.

En dan komt de Ronde van Spanje er nog aan.