Broer Iraanse president Rohani achter de tralies

De broer van de Iraanse president Hassan Rohani, Hossein Ferydoun, is gearresteerd op verdenkingen van financiële malversaties. Ferydoun is een belangrijke adviseur van de president en wordt al langer in verband gebracht met een langslepend corruptieschandaal rond een staatsverzekeringsbedrijf. Hij ontkent ook maar iets fout te hebben gedaan.

De reputatie van president Rohani is ernstig aangetast door het schandaal waarbij topmanagers van het staatsbedrijf tot wel vijftig keer het minimumloon verdienen. Tijdens een tv-debat in aanloop naar de verkiezingen in mei werd hij ervan beschuldigd een onderzoek naar de betrokkenheid van familieleden te blokkeren. De gematigde Rohani won toch al gelijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met 57 procent van de stemmen. Deze zondag werd ook bekend dat een Iraanse rechter een Chinese Amerikaan met de dubbele nationaliteit heeft veroordeeld tot tien jaar voor spionage. Hij kan volgens Mohseni nog wel in beroep. Het Witte Huis roept op „tot de onmiddellijke vrijlating” van álle Amerikaanse gevangenen in Iran. Het afgelopen jaar zijn in Iran meerdere mensen met dubbele nationaliteit uit de VS, Groot-Brittannië, Australië, Oostenrijk, Canada en Frankrijk achter de tralies verdwenen na aanklachten wegens spionage en samenspanning met ‘vijandige regeringen.’ (NRC)