Brit worden? Dan Nederlander af

Dubbele nationaliteit

Het kabinet gaat de regels voor dubbele nationaliteiten niet versoepelen in verband met de Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Nederlanders in het VK die Brit willen worden om na de Brexit in het VK te kunnen blijven wonen, moeten de Nederlandse nationaliteit daardoor opgeven. Premier Mark Rutte (VVD) waarschuwt daarvoor in een e-mail aan een groep expats in het VK.

De groep deed onder de naam ‘Eens een Nederlander, altijd een Nederlander’ een oproep om de paspoortregels te versoepelen met het oog op de naderende Brexit. Zij willen de Britse nationaliteit aanvragen maar tegelijkertijd de Nederlandse niet verliezen. Ruim 22.000 mensen ondertekenden de petitie.

Wie een andere nationaliteit aanvraagt, verliest automatisch zijn Nederlanderschap. Het kabinet wil hierop geen uitzondering maken voor de groep in het VK, waar zo'n 100.000 Nederlanders wonen en werken. Premier Rutte schrijft in de e-mail aan de initiatiefnemer van de petitie dat het tegengaan van een dubbele nationaliteit „voor dit kabinet nog steeds uitgangspunt van beleid” is. Een woordvoerder heeft zaterdag de authenticiteit van het bericht, waarover dagblad Trouw als eerste berichtte, bevestigd tegenover persbureau ANP.

Rutte schrijft verder: „Dit is zo omdat het bezit van de nationaliteit altijd verbonden is met het bestaan van een feitelijke en daadwerkelijke band met een bepaald land. Als op een gegeven moment geen sprake meer is van een band met Nederland of de band met een andere land is groter (geworden) dan de band met Nederland dan komt er ook een moment waarop de Nederlandse nationaliteit vervalt.”

Rutte waarschuwt voor de gevolgen van het aanvragen van een andere nationaliteit. Het ministerie van Veiligheid en Justitie begon daarom in juni de campagne ‘Dubbele nationaliteit? Raak je Nederlandse niet kwijt!’ Volgens de Nederlandse expats „sluiten de regels niet aan bij de werkelijkheid van de 21ste eeuw.” (NRC)