Bende fraudeurs in paardenvlees opgepakt, hoofdverdachte uit Nederland

De Spaanse politie heeft samen met Europol een criminele organisatie ontmanteld die fraudeerde met de verkoop van paardenvlees. Al dit voorjaar werd in deze zaak een Nederlandse zakenman gearresteerd in België. Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de grootscheepse vleesfraude.

Europol is het Europese samenwerkingsverband van de politie. Bij de gezamenlijke politieactie waren ook Frankrijk, Italië, Portugal, Roemenië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk betrokken. In Spanje werden 65 mensen gearresteerd die onder meer verdacht worden van omkoping, vervalsing, dierenmishandeling en witwassen. Er werd beslag gelegd op verschillende rekeningen en vijf auto’s.

De vleesfraude werd in 2013 ontdekt in Ierland, waar in rundvleeshamburgers paardenvlees werd aangetroffen. Het paardenvlees, dat niet voor menselijke consumptie geschikt was, bleek bovendien vervuild te zijn met medicijnen. Dat jaar werden al arrestaties verricht in Frankrijk.

De Spaanse politie kwam de criminele organisatie vorig jaar op het spoor. Twee slachthuizen bleken paarden te slachten die niet gezond waren en het vlees door te verkopen. De dieren kwamen uit het noorden van Spanje en Portugal, en werden na de slacht naar België gestuurd voor de verwerking van het vlees. De Nederlander leidde de operatie vanuit de Spaanse provincie Alicante.

Er wordt vaker met paardenvlees gefraudeerd. In 2015 kreeg een andere Nederlandse handelaar 2,5 jaar cel voor het verkopen van paardenvlees voor rundvlees.