ANWB waarschuwt voor slechte kinderzitjes

De gebreken zorgen voor een hoog risico op letsel. Eén zitje kwam bij de botsproef los.

Het kinderzitje Recaro Optia blijkt onveilig.
Het kinderzitje Recaro Optia blijkt onveilig. ANWB

Twee kinderzitjes zorgen voor een hoog risico op letsel, blijkt uit een botsproef. Het gaat om de Recaro Optia en Jané Grand One, meldt de ANWB in de Autostoeltjestest 2017.

Uit de test met de Recaro Optia blijkt dat er bij een frontale botsing hoog risico is op letsel. Bovendien staat het zitje “niet bijzonder stabiel” in de auto. Bij een echte botsing zouden het kind en de voorinzittenden ernstig gewond kunnen raken, schrijft de ANWB. Bekijk hieronder de beelden van de botsproef:

Het zitje kwam los

De Jané Grand One blijkt tijdens de proef niet bestand tegen de krachten die tijdens de frontale botsing loskwamen. Het zitje kwam tijdens de test los. De ANWB adviseert consumenten de zitjes niet aan te schaffen. Wie al zo’n zitje heeft, wordt aangeraden terug naar de verkoper te gaan. De fabrikanten zijn op de hoogte gesteld van de testresultaten en konden nog geen verklaring geven. Jané is wel gestopt met de uitlevering van de autostoeltjes.

Ieder jaar test de ANWB met Europese zusterclubs kinderzitjes. De uitkomsten daarvan zouden dit najaar bekend worden gemaakt. Een woordvoerder laat echter weten dat ze deze uitkomsten nu al wilden publiceren.

“We zouden de resultaten eigenlijk deze herfst pas bekend maken, maar vonden de resultaten zodanig slecht dat we deze nu al wilden delen. De hele publicatie volgt later dit jaar.”