Na tien jaar weer met een loopfietsje op de foto

Opnieuw Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

 

Scholiere Linde Westmaas (13) poseerde op 14 april 2007 in de achtertuin van haar geboortehuis op de Graaf Willem II Laan 22 in Hoogmade.

„Ik werd drie. Tekenen op het schoolbord hoorde bij verjaardagen. De bruine haas was voor Pasen. Mijn oudste zus Meike kon al schrijven. Zij maakte het bordje. Mijn ouders wonen sinds 1998 in Hoogmade. Ze kenden elkaar van jeugdkamp. Daarna was het een tijdje uit, maar op Bevrijdingspop in Haarlem in 1995 raakte het weer aan. Mijn vader heeft een eigen zaak, Westmaas interieur in Woubrugge, een dorp verderop. Alle zussen, vijf in totaal, zijn hier geboren. Ik in de badkamer; de bevalling ging nogal snel. Onze namen eindigen allemaal op een e: Meike, Hanne, dan kom ik, Merle en Dieuwertje. Joppe was de beoogde jongensnaam, maar dat kwam er niet van.

Loopfietsen waren destijds nieuw. Ik kreeg ook een echt bed: dat heb ik nog steeds. Het molentje was van Oma Bootjes, die zo heet omdat ze aan het water woont en bootjes kijkt. Datzelfde jaar kon ik al echt fietsen. Mijn oudere zussen leerden dat met zijwieltjes, ik zonder. Ik was supersnel, vond fietsen leuk. Volgens mijn moeder omdat ik motorisch handig ben.

Bekijk hier de making-of van deze foto:

Dat snelle heb ik vaker: snel leren lezen, gemakkelijk verhaaltjes schrijven en handigheid in handwerkjes. Fietsen doe ik nu naar school, zeven kilometer heen, zeven terug. Rond het huis fiets ik minder, volgens mama omdat ik een telefoon heb: een iPhone, helemaal zelf betaald. Maar het komt door huiswerk. Gelukkig is het bijna vakantie. Dan kan ik vrij fietsen, net als toen. Al herinner ik me die tijd niet. Ik zie een blij meisje dat supertrots is om drie te zijn. Dat is alles.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.