Dode bij schietpartij stembureau Venezuela

Bij een stembureau voor het officieuze referendum over de positie van de Venezolaanse president Maduro beschoten paramilitairen de rij wachtenden.

Een vrouw brengt haar stem uit bij het door de oppositie georganiseerde niet-officiële referendum op 16 juli 2017 over het beleid van de impopulaire Venezolaanse president Nicolás Maduro.
Een vrouw brengt haar stem uit bij het door de oppositie georganiseerde niet-officiële referendum op 16 juli 2017 over het beleid van de impopulaire Venezolaanse president Nicolás Maduro. Miguel Guttierrez/EPA

Tijdens een officieus referendum in Venezuela zijn bij een schietpartij een dode en drie zwaargewonden gevallen. De schietpartij vond plaats bij een stembureau in een buitenwijk van de hoofdstad Caracas. Eerder meldde de oppositie twee doden.

De oppositie wil met het referendum president Nicolás Maduro dwingen tot een vertrek. De vraag die voorligt is of de bevolking zijn plan steunt tot een omstreden hervorming van het parlement en of het vervroegde verkiezingen wil.

Bij het stembureau in de wijk Catia begonnen gewapende paramilitairen te schieten op de rij wachtenden. Dat leidde tot een enorme chaos en veel mensen vluchtten een kerk in. Eén vrouw kwam om het leven en de drie gewonden verkeren in levensgevaar.

Twitter avatar CaraotaDigital CaraotaDigital En #Catia grupos armados disparan contra los manifestantes que participan en #ConsultaPopular16J https://t.co/UjdHmNcvJj

Ook vanuit het zuiden van Venezuela worden volgens persbureau Reuters gewelddadige incidenten gemeld.

Hoewel de uitslag van het referendum formeel geen betekenis heeft, zijn er volgens de oppositie zo’n vijf miljoen mensen komen opdagen. Bij vele van de 2.000 stembureau’s verspreid over het hele land stonden zondag lange rijen. De uitslag volgt in de loop van de Nederlandse nacht.

Zware crisis

Venezuela gaat gebukt onder een zware economische en politieke crisis. Er is een ernstig tekort aan voedsel, medicijnen en andere basisbehoeften, de inflatie loopt gierend uit de klauwen en president Maduro wordt als opvolger van de in 2013 overleden Hugo Chávez verantwoordelijk gehouden voor alle ellende. Bij demonstraties tegen zijn regering zijn de afgelopen maanden al zo’n 100 doden en 1.500 gewonden gevallen.

Maduro noemt het referendum van deze zondag illegaal en nutteloos en organiseert op 30 juli een eigen referendum over hervormingen van de grondwet. Hij noemt alle protesten tegen zijn regering een “door buitenlandse vijanden aangewakkerd complot”.