Nabestaanden MH17 protesteren in stilte bij Russische ambassade

Tientallen nabestaanden roepen Rusland op het onderzoek naar de ramp niet langer te frustreren.

De nabestaanden plaatsten zondag een herdenkingsbank voor de Russische ambassade.
De nabestaanden plaatsten zondag een herdenkingsbank voor de Russische ambassade. Foto Martijn Beekman/ANP

Tientallen nabestaanden van de vliegtuigramp met de MH17 hebben zondagochtend in stilte gedemonstreerd bij de Russische ambassade in Den Haag. Ze vinden dat Rusland “in gebreke blijft als het gaat om waarheidsvinding”, zo citeert Omroep West de nabestaanden. Ze roepen Rusland op te “stoppen met spelletjes”.

Maandag is het precies drie jaar geleden dat de MH17 boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten en 298 mensen omkwamen, onder wie 193 Nederlanders. De vlucht was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur en werd boven Oost-Oekraïne, dat in handen was van pro-Russische separatisten, neergeschoten door een BUK-raket.

Twitter avatar Renske_vdz Renske van der Zalm Stilte protest voor de Russische ambassade door nabestaanden van MH17 @omroepwest https://t.co/KBsdoyyqTl

Door de nabestaanden werd onder meer een herdenkingsbankje geplaatst:

Twitter avatar omroepwest Omroep West Nabestaanden MH17 demonstreren in stilte bij Russische ambassade https://t.co/jbiQ9k2DbC https://t.co/sw1c9pZQeR
Lees ook: Nieuw type verdachte van de aanslag op vlucht MH17: Russische officier

Drie jaar na de ramp zijn de verdachten nog altijd niet met naam en toenaam bekend. Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Er is gedurende het onderzoek veel kritiek op Rusland, onder meer vanwege het vetoën van berechting door een VN-tribunaal.

Begin juli lieten de vijf getroffen landen - naast Nederland ook Australië, België, Maleisië en Oekraïne - weten dat de verdachten in Nederland voor de rechter zullen komen als ze zijn geïdentificeerd. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop benadrukte zondag dat verdachten mogelijk bij verstek worden veroordeeld. Bij de ramp kwamen 38 Australiërs om het leven.