Formule 1

Verstappen finisht als vierde op Silverstone

Max Verstappen is als vierde geëindigd in de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Nederlander leek zondag op weg naar de vijfde plek, maar doordat allebei de Ferrari’s in de laatste twee ronden lek reden, kreeg hij de vierde positie in de schoot geworpen. Verstappen had zelfs derde kunnen worden, als hij niet uit voorzorg nieuwe banden had gehaald, om het lot van de Ferrari’s te ontlopen.

Eerder in de race leek het er nog even op dat Verstappen om het podium kon vechten. Vanaf zijn vierde startplek klom hij bij het vertrek op naar de derde plek. Met mooie verdedigingsacties hield hij Sebastian Vettel (Ferrrari) van het lijf. Na zijn eerste pitstop viel Verstappen alsnog terug.

Het was voor het eerst sinds eind mei dat Verstappen een race uitreed. De afgelopen drie Grands Prix haalde hij de finish niet, omdat zijn Red Bull telkens getroffen werd door technische problemen. Verstappen staat nu zesde in het kampioenschap, met 57 punten.

Hamilton wint

Lewis Hamilton boekte voor eigen publiek een indrukwekkende overwinning. De Mercedes-coureur leidde van start tot finish. Het was de vijfde keer dat hij de GP van Groot-Brittannië wist te winnen. Daarmee evenaart Hamilton het record van F1-iconen Alain Prost en Jim Clark. Hamilton kwam over de finish met een voorsprong van veertien seconden op de nummer twee, zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Kimi Räikkönen werd ondanks de lekke band in de slotfase derde.

In het WK staat Hamilton nu nog maar één punt achter op Sebastian Vettel. De Ferrari-rijder leek op weg naar de derde plek, maar kreeg in de allerlaatste ronde een lekke band. Daardoor viel hij terug naar de zevende plek. Bottas kruipt dichterbij: hij is nu derde, 22 punten achter Hamilton.

Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo viel op doordat hij een mooie inhaalrace reed. De Australiër was na pech in de kwalificatie zaterdag gestart van de negentiende plek. Een hele serie inhaalacties bracht hem naar de vijfde plek.

Lees hieronder ons slowblog met tweets en video’s over de GP van Groot-Brittannië terug.

Terugkijken: de lekke band van Vettel

Na Kimi sloopt ook Vettel zijn band 😮 De Duitser wordt zevende! #Vettel #BritishGP #F1 pic.twitter.com/1lF6WUyzJF

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 16 juli 2017

Vettel doet slechte zaken in het WK

Door zijn lekke band eindigt Vettel niet als derde, maar als zevende. Het kost de Duitser kostbare punten in het wereldkampioenschap. Hij staat nu nog maar één punt voor op Hamilton. Dit is de stand na tien van de twintig races:

1. Vettel 177 punten
2. Hamilton 176 punten
3. Bottas 154 punten
4. Ricciardo 117 punten
5. Räikkönen 98 punten
6. Verstappen 57 punten
7. Pérez 52 punten
8. Ocon 43 punten
9. Sainz 29 punten
10. Hülkenberg 26 punten

De volgorde aan de finish

PROVISIONAL CLASSIFICATION

Massive drama on the final laps as Hamilton cuts Vettel's championship lead to one point#BritishGP 🇬🇧 pic.twitter.com/LAQ8wfDW4b

— Formula 1 (@F1) 16 juli 2017

Max wordt vierde

Verstappen eindigt na een chaotische slotfase als vierde, achter Räikkönen. Zonder de late pitstop was hij derde geworden, waar hij Red Bull over de boordradio ook op wijst. Het team houdt vol dat het een verstandige beslissing was.

Finish! Hamilton boekt prachtige zege

51/51Hamilton houdt zijn banden heel en rijdt als winnaar over de finish. Hij heeft de race van start tot finish geleid. Teamgenoot Bottas wordt tweede.

Vettel ook in de problemen!

50/51Ook Vettel heeft zijn banden helemaal opgereden. Ook de Duitser heeft linksvoor een lekke band. Hij moet nog een hele ronde door rijden op de kapotte band. Verstappen profiteert en klimt naar de vierde plek.

Verstappen ook de pits in

50/51Verstappen wil niet hetzelfde lot ondergaan als Räikkönen, en gaat uit voorzorg de pits in voor nieuwe banden. Hij blijft vijfde.

Räikkönen heeft een lekke band!

50/51Enorme pech voor Räikkönen in de voorlaatste ronde: zijn linker voorband is lek. Hij moet de pits in voor een nieuwe.

Nog drie ronden!

Lewis Hamilton is now just THREE LAPS AWAY from adding another win to this impressive run at the #BritishGP 👀⬇️ pic.twitter.com/zhHqNxCYIr

— Formula 1 (@F1) July 16, 2017

Zege kan Hamilton bijna niet meer ontgaan

47/51Nog vier ronden, dan heeft Hamilton zijn vierde overwinning van het seizoen binnen. Hij ligt meer dan tien seconden voor op Räikkönen. Als hij zijn auto op de baan houdt en er niets kapot gaat, kan Hamilton weinig meer gebeuren.

Nog vijf ronden

46/51Met nog vijf ronden te gaan maakt Verstappen jacht op Vettel, wiens banden flink versleten zijn. Het rubber onder Verstappens wagen is echter ook niet al te vers meer. Tussen de twee coureurs zit nog acht seconden. Het verschil wordt kleiner.

Bottas duwt Vettel van het podium

43/51Bottas stoot Vettel van het podium. De Mercedes-coureur verschalkt Vettel, nadat een poging een ronde eerder nog was mislukt. Vettel zal ervan balen: dit is geen goed nieuws voor zijn titelaspiraties.

LAP 43/51: Has James Bond's pal Q added a special button to VET's steering wheel?#BritishGP 🇬🇧 pic.twitter.com/0FZhnkCJ6K

— Formula 1 (@F1) 16 juli 2017

Verstappen klaagt over bandenslijtage

42/51 Verstappen klaagt over zijn linker voorband, die erg versleten is. Hij zal het moeten uitzingen tot de finish. Met negen ronden te rijden is een extra pitstop geen optie.

Ricciardo is bezig aan inhaalrace

37/51Verstappens teamgenoot Ricciardo is bezig aan een sterke inhaalrace. Na een technisch probleem in de kwalificatie startte hij als voorlaatste, maar nu ligt hij dankzij een reeks inhaalacties al op de zevende plek. Zijn pitstop heeft de Australiër al gemaakt. Op Verstappen heeft hij wel ruim veertig seconden achterstand.

Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing Bang. Bang. Bang. Daniel moves up into P7 on the fresh tyres 🙌 🇬🇧 #BritishGP https://t.co/itkwzjpU4x

Einde race voor Alonso

De veelgeplaagde Fernando Alonso, wiens McLaren-Honda hem de afgelopen jaren ontelbare keren in de steek liet, is opnieuw uitgevallen. "Ik heb geen vermogen meer", zei hij op de boordradio. De monteurs droegen hem op de auto stil te zetten in de pits.

Ach nee toch?! Alonso: 'No power!' De tweevoudig wereldkampioen stapt uit! #Alonso #McLaren #BritishGP pic.twitter.com/Clmi6boufe

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) July 16, 2017

Verstappen terug naar vijfde plek

Verstappen is nog een plek verloren. Aan Bottas, die tweede lag omdat hij nog geen pitstop had gemaakt. Nu de Fin wel een bandenwissel heeft gemaakt, is hij terug gekomen op de baan vóór Verstappen. De Ferrari's en Mercedessen met daarachter een Red Bull: het is de krachtsverhouding die we dit jaar al heel vaak gezien hebben. De auto van Verstappen is niet snel genoeg om het rechtstreeks op te nemen tegen de Italiaans-Duitse concurrentie.

Hamilton op jacht naar recordzege

29/51Vooralsnog lijkt Hamilton onbedreigd onderweg naar de overwinning. Als het hem lukt, is het Hamiltons vijfde zege in de GP van Groot-Brittannië. Daarmee evenaart hij het record van de Formule 1-legenden Alain Prost en Jim Clark.

Hamilton stopt en houdt de leiding

26/51Raceleider Hamilton duikt de pits in voor een set nieuwe banden. Zijn voorsprong was zo groot, dat hij zonder de eerste plek te verliezen de race kan hervatten. Hij rijdt de pits uit vlak vóór teamgenoot Bottas, die zelf nog een stop moet maken.

Terugkijken: het gevecht tussen Max en Vettel

Wat een geweldig gevecht tussen Max Verstappen en Sebastian Vettel! 'Zit hij in een botsauto?' 👋 #Verstappen #Vettel #BritishGP #F1 pic.twitter.com/wZILt7Y46k

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 16 juli 2017

Max maakt pitstop, verliest plek

20/51Verstappen is zijn plek kwijt aan Vettel. Eén ronde na de Ferrari-rijder duikt hij de pits in. De monteurs die het linker achterwiel op Verstappens auto monteren, doen er net iets te lang over doordat een wielmoer niet meewerkt. Daardoor verliest Verstappen tijd, en rijdt hij achter Vettel weer terug de baan op.

Aii! Deze pitstop zag er niet goed uit voor @Max33Verstappen! Hij verloor een plek aan Vettel! #Verstappen #Vettel #BritishGP #F1 pic.twitter.com/UjQfhC1tip

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 16 juli 2017

Vettel duikt de pits in

19/51Vettel is het zat tegen de achterkant van de auto van Verstappen aan te kijken. Hij duikt de pits in voor nieuwe banden. Vettel hoopt, zonder andere auto's voor zijn neus, zo hard te kunnen doorrijden dat hij straks vóór Verstappen zit als de Nederlander ook zijn pitstop heeft gemaakt.

Bottas sluit aan

16/51Na de knokpartij tussen Verstappen en Vettel sluit Bottas, die vijfde ligt, zich aan bij de Nederlander en de Duitser. Bottas won vorige week de Grand Prix van Oostenrijk.

Vettel probeert, Max verdedigt

14/51Vettel probeert Verstappen in te halen, maar het mislukt. Na een lang recht stuk zet Vettel zijn Ferrari ernaast, maar Verstappen geeft niet op. De twee wagens raken elkaar licht, Verstappen schiet even buiten de baan en weet zijn Red Bull bij de volgende bocht alsnog voor die van Vettel te krijgen. "Hij wil botsautootje spelen", zegt Verstappen op de boordradio.

Twitter avatar GvanderGarde Giedo van der Garde What a fight!

Terugkijken: zo pakte Max bij de start de derde plek

.@Max33Verstappen pakt hier P3 na een fraai duel met Sebastian Vettel 👏 #Verstappen #BritishGP #F1 pic.twitter.com/GWP4y1h5Md

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 16 juli 2017

Straf voor Kvyat

10/51Kvyat krijgt straf naar aanleiding van zijn botsing met Sainz. Gek genoeg niet omdat hij zijn collega van de baan beukte, maar omdat hij na de aanvaring op een onveilige manier terug het circuit op reed. Kvyat moet nu voor straf door de pits rijden, waarmee hij bijna een halve minuut gaat verliezen.

Max onder druk van Vettel

9/51 De Ferrari van Vettel is duidelijk sneller van de Red Bull van Verstappen. De viervoudig wereldkampioen ziet een paar tienden van een seconde achter Max. Dichtbij genoeg om inhaalhulp DRS te mogen gebruiken. Een inhaalactie lijkt op handen.

Ricciardo even van de baan

Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo schoot tijdens de safetycarfase even van de baan. Hij begon de race als voorlaatste, en ligt nu op de vijftiende plek.

Twitter avatar bbcf1 BBCF1 'How's the car Daniel [Ricciardo]?' 'F*** knows!' It's fair to say he isn't happy! #BritishGP 🇬🇧 https://t.co/8Yg6jFGJTv

Terugkijken: de crash van de Toro Rosso's

Och och och!! Kvyat ramt zijn teamgenoot Sainz van de baan! 'Tell Dany he did a good job', aldus een cynische Sainz 😮 #BritishGP #F1 pic.twitter.com/1Hora4bFAk

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 16 juli 2017

We racen weer!

5/51 De safety car gaat de pits in. De race gaat weer verder. Verstappen houdt zijn plek, maar komt ogenschijnlijk snelheid tekort om Räikkönen op plek twee aan te vallen.

De stand in de race

3/51 Dit is de stand nu de race even geneutraliseerd is achter de safety car:
1. Hamilton
2. Räikkönen
3. Verstappen
4. Vettel
5. Hülkenberg
6. Ocon
7. Bottas

Safety car! Dankzij een crash van de Toro Rosso's

2/51 Een nachtmerrie voor het Toro Rosso-team: Daniil Kvyat ramt zijn teamgenoot Carlos Sainz van de baan. Kvyat kan verder, Sainz niet. Om de auto van de Spanjaard veilig te kunnen bergen, komt de safety car de baan op. Inhalen is nu verboden.

LAP 2/51: SAFETY CAR

SAI and teammate KVY collide at Becketts

The Spaniard's race is over#BritishGP 🇬🇧 pic.twitter.com/t6NM7boAVb

— Formula 1 (@F1) 16 juli 2017

Start! Max naar P3

1/51Lewis Hamilton houdt de leiding. Max Verstappen vecht met Sebastian Vettel en klimt naar de derde plek. De Ferrari van Vettel hijgt in zijn nek. Geen crashes bij de start.

Extra opwarmronde

De race start nog niet. De wedstrijdleiding besluit een extra opwarmronde in te gelasten, zodat het circuitpersoneel de auto van Palmer kan weghalen. Dat betekent dat de wedstrijd straks niet 52, maar 51 ronden lang is.

Palmer valt uit tijdens opwarmronde

Voor de Brit Jolyon Palmer van Renault zit de race er al op: hij valt tijdens de opwarmronde uit met een hydraulisch probleem.

Opwarmronde begint

De coureurs zijn vertrokken voor de opwarmronde. Over twee minuten start de race.

De stand in het WK

Nog even snel voor de opwarmronde gaat beginnen: de stand in het wereldkampioenschap na negen van de twintig Grands Prix.
1. Sebastian Vettel 171 punten
2. Lewis Hamilton 151 punten
3. Valtteri Bottas 136 punten
4. Daniel Ricciardo 107 punten
5. Kimi Räikkönen 83 punten
6. Sergio Pérez 50 punten
7. Max Verstappen 45 punten

Formule 1 voor beginners

Nog niet zo bekend met de Formule 1? Houd dan tijdens de race de NRC-gids erbij!

Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

Bezoek uit de wielerwereld

Amper twee weken geleden moest hij de Tour de France verlaten na een geruchtmakende valpartij, nu is hij te gast bij de Grand Prix: Mark Cavendish. Van zijn gebroken schouderblad lijkt hij weinig last meer te hebben.

One of the fastest men on *two* wheels 🚴

👋 @MarkCavendish #BritishGP 🇬🇧 pic.twitter.com/6TSyGEyUOG

— Formula 1 (@F1) 16 juli 2017

De startopstelling

We zeiden het al eerder: Lewis Hamilton start van pole position. Hij heeft er nu 67, één minder dan recordhouder Michael Schumacher. Kimi Räikkönen start in zijn Ferrari als tweede, gevolgd door teamgenoot en WK-leider Sebastian Vettel. Max Verstappen kwalificeerde zich als vijfde, maar mag dankzij een straf voor de Fin Valtteri Bottas als vierde vertrekken. Hieronder de volledige startopstelling.

1. Lewis Hamilton
2. Kimi Räikkönen
3. Sebastian Vettel
4. Max Verstappen
5. Nico Hülkenberg
6. Sergio Pérez
7. Esteban Ocon
8. Stoffel Vandoorne
9. Valtteri Bottas
10. Romain Grosjean
11. Jolyon Palmer
12. Daniil Kvyat
13. Carlos Sainz
14. Felipe Massa
15. Lance Stroll
16. Kevin Magnussen
17. Pascal Wehrlein
18. Marcus Ericsson
19. Daniel Ricciardo
20. Fernando Alonso

Verstappen voor de race: 'Het is bewolkt, je weet maar nooit'

'Verwacht niet dat het gaat regenen, maar je weet het nooit hier in Engeland', aldus @Max33Verstappen vlak voor de #BritishGP pic.twitter.com/BoBRHH7hO5

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 16 juli 2017

Silverstone: historische F1-grond

De Formule 1 betreedt op het circuit van Silverstone historische grond. De allereerste Grand Prix in het WK, in 1950, vond plaats op de baan, die in de Tweede Wereldoorlog dienst deed als vliegveld voor de Royal Air Force. Silverstone is een van de snelste circuits op de racekalender. De auto's van dit jaar hebben effectievere vleugels dan die van vorig jaar, waardoor het parcours nog sneller is geworden. In sommige bochten krijgen de coureurs 5g te verwerken.

Regen verwacht tijdens de race

Het is al het hele weekend bewolkt boven het circuit. De race begint zometeen op een droge baan, maar er wordt regen verwacht. Als er halverwege de wedstrijd plotseling een bui valt, kunnen de coureurs hun racestrategieën overboord gooien. De snelheidsverschillen tussen de auto's vallen voor een deel weg. Rijders die goed uit de voeten kunnen op nat asfalt kunnen een groot voordeel behalen. Eén van die regenliefhebbers is Max Verstappen.

Het werkt nu al! Onze Piet Paulusma @Olav_Mol is ter plekke en..'Het gaat zeker regenen!' #ZiggoSport #F1 #BritishGP pic.twitter.com/kZZGxX5Z7F

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 16 juli 2017

Meekijken: de supersnelle ronde van Hamilton

Lewis Hamilton veroverde zaterdag met een daverende ronde de pole position. Nog nooit was iemand op het circuit van Silverstone zo snel als hij. Kijk hieronder mee over zijn schouder.

Welkom

Welkom bij het NRC-liveblog over de Grand Prix van Groot-Brittannië, de tiende race van het Formule 1-seizoen. Max Verstappen gaat op jacht naar zijn eerste finish sinds de GP van Monaco in mei. De drie races daarna viel de Nederlander telkens uit met mechanische problemen. Of de Red Bull nu heel blijft, zal blijken als de race om 14 uur van start gaat.