Kamerbrief

Kabinet reserveert 10 miljoen voor slachtoffers Q-koorts

Het kabinet trekt 10 miljoen euro uit als „gebaar ter erkenning” van de gevolgen die Q-koortspatiënten hebben ondervonden. Dat schreven minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) en staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA) vrijdag aan de Tweede Kamer. De demissionaire bewindspersonen zeggen niet hoe het geld besteed zal worden. Dat is volgens hen aan een nieuwe regering. De brief is een reactie op diverse onderzoeken naar de gevolgen van Q-koorts, onder meer door de Nationale Ombudsman. Die schreef in maart dat het kabinet problemen van patiënten onvoldoende serieus zou nemen. In januari oordeelde de Haagse rechtbank, in een zaak die bijna driehonderd patiënten aanspanden, dat de staat niet nalatig was bij de aanpak van Q-koorts. Het hoger beroep loopt nog. (NRC)