Ik heb jullie mummie niet, zegt de Nederlandse verzamelaar in de rechtbank

Nee, zegt kunstverzamelaar Oscar van Overeem vrijdag in de Amsterdamse rechtszaal. Zijn boeddha met daarin een eeuwenoud gemummificeerd lichaam is niet de boeddha die in 1995 werd gestolen uit het Chinese dorp Yangchun. Hij lijkt misschien op de mummie van de elfde-eeuwse heilige monnik Zhanggong, zegt Van Overeem, maar het is toch echt een andere.

Een CT-scan van Van Overeems beeld met de mummie erin ging in 2015 viral, en bereikte ook Yangchun. Daar werd de verloren heilige erin herkend. Meteen begonnen onderhandelingen om de boeddha, sinds 1996 in bezit van Van Overeem, naar China te krijgen. Die liepen spaak, en nu is er dus een rechtszaak.

Het is de eerste keer dat Van Overeem er publiekelijk over spreekt. De vermogende verzamelaar zegt private biedingen van 20 miljoen euro te hebben afgeslagen. China wil er volgens hem niets voor betalen.

Vorig jaar kreeg Van Overeem genoeg van de zaak. Toen heeft hij het beeld, naar eigen zeggen, voor andere kunst geruild met een anonieme Chinese zakenman.

Van Overeem heeft het beeld bewust „weggemaakt”, zeggen de advocaten van de dorpsbewoners. Hij moet maar bewijzen dat de mummie níét uit Yangchun afkomstig is. Ook beroepen de eisers zich op de Wet op de lijkbezorging: het gaat hier immers niet alleen om kunst, maar ook om een menselijk lichaam.

De zaak gaat later deze zomer verder: de rechter last een tweede, schriftelijke ronde in.