Barguil wint, Sky op scherp

13de etappe

Simon Geschke en Warren Barguil.
Simon Geschke en Warren Barguil. Foto Robert Ghement.

Als Mikel Landa zijn voorwiel vrijdagmiddag als vierde over de finishlijn in Foix duwt, oogt hij getergd. De Spanjaard heeft zojuist een reuzensprong gemaakt in het algemeen klassement, anderhalve minuut van zijn achterstand heeft hij doen verdampen en hij is opgeklommen naar plek vijf.

Maar zijn lichaamstaal is die van een gekooid sportmens, een wielrenner die bij Team Sky niet voor eigen kansen mag rijden maar zich altijd dienstbaar aan zijn kopman moet opstellen. Maar wat nu als de knecht beter is dan de kopman?

Landa was donderdag al de beste man bij Sky, toen Froome, onderweg naar Peyragudes het wiel van zijn kleine knecht niet meer kon houden.

Een dag later liet hij Froome opnieuw zijn dansend achterwerk zien, nu in de ultrakorte dertiende etappe tussen Saint-Girons en Foix, 101 kilometer, met drie cols van eerste categorie. Op nummer twee, de Col d’Agnes, sprong Landa mee met Alberto Contador. Volgens Sky-ploegleider Servais Knaven was dat ook precies zijn opdracht: „Mikel zou meespringen als een van die mannen wat zou proberen, dus dat deed hij.”

Het duo kreeg gezelschap van Nairo Quintana en Warren Barguil, die de Fransen op Quatorze Juillet een mooi cadeau gaf door de etappe te winnen.

Mikel Landa werd vierde, maar belangrijker: hij heeft nog maar 1.09 minuut achterstand op geletruidrager Fabio Aru, een minuut en drie op zijn eigen kopman, omdat Froome in een groepje met de rest van de favorieten eindigde, op bijna twee minuten. (NRC)