WKHerders en honden

Foto Koen van Weel/ANP

Michael Longton uit Lancaster laat schapen een hok inlopen tijdens de WK schapendrijven. Voor het eerst worden deze World Sheepdog Trials in Nederland gehouden. In het West-Friese Opmeer nemen 268 internationale handlers het deze week tegen elkaar op, onder wie 19 senioren en 3 junioren uit Nederland. De vorige vier wereldkampioenschappen hadden plaats in Schotland, Engeland en Ierland. De drijvers nemen hun eigen bordercollies mee, honden die bij uitstek geschikt zijn voor dit werk. De op het de gebruikte 700 schapen komen uit Nederland: het zijn Schoonebeeker, Veluwse en Kempische heideschapen. De drijvers lopen diverse parcours tot de finales op zondag. Nederland telt zo’n honderd gescheperde schaapskuddes, kuddes die door herders en honden worden gehoed.