Voetbal

KNVB: we hebben fouten gemaakt

Bij de procedure rond het aanstellen van bondscoach Dick Advocaat heeft voetbalbond KNVB fouten gemaakt. Dat zegt interim-directeur betaald voetbal Jean Paul Decossaux in een interview met de Volkskrant.

Er was veel kritiek op het handelen van de KNVB, die het al tijden bestuurlijk zwaar heeft. Henk ten Cate leek Danny Blind op te volgen als bondscoach van Oranje, maar het werd uiteindelijk Dick Advocaat. Volgens Ten Cate had technisch directeur Hans van Breukelen hem de functie toegezegd, maar kwam die daar later van terug.

Van Breukelen beweerde geen toezeggingen te hebben gedaan. In een beruchte persconferentie waarin de benoeming van Advocaat officieel bekend werd gemaakt, reageerde de KNVB nog zeer defensief op de kritiek. Decossaux: „In het bedrijfsleven is het normaal om drie kandidaten naast elkaar een traject te laten doorlopen. In het voetbal kan dat niet, dat is echt een fout waarvan ik heb geleerd.”

In juni maakte Van Breukelen bekend per augustus op te stappen als technisch directeur. Gedurende zijn tijd bij de KNVB werd Van Breukelen continu bekritiseerd, onder meer vanwege zijn omgang met de pers en het stuklopen van de onderhandelingen met Ruud Gullit om Danny Blind te gaan assisteren.

Na het ontslag van Blind werd de KNVB kwalijk genomen dat Decossaux het woord voerde, en niet Van Breukelen. De aanvankelijke uitleg was dat Decossaux dat deed omdat hij officieel de hoogste baas is. Decossaux zegt daarover nu: „De echte reden is dat ik het niet aandurfde. Omdat ik wist dat hij niet makkelijk met de pers kon praten.” (NRC)

    • Joram Bolle