‘Te weinig oog voor risico’s aardwarmte’

Evaluatie

De veiligheid- en milieurisico’s voor de winning van aardwarmte worden „onvoldoende herkend en beheerst”. Dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een donderdag gepubliceerde kritische evaluatie over de winning van deze duurzame energiebron. Volgens de rijksinspectiedienst zijn veel risico’s bij het boren naar aardwarmte, ook bekend als geothermie, vergelijkbaar met die in de olie- en gassector.

Bij de winning wordt op kilometers diepte het warme water met een temperatuur van meer dan 80 graden opgepompt. Deze relatief nieuwe techniek wordt vooral toegepast in de tuinbouwsector in het Westland. Volgens SodM ligt de focus bij de winning nu vooral op kosten.

De toezichthouder wil strengere eisen aan deskundigheid, materiaalkeuze, projectmanagement en financiële zekerheden. Vooral voor gebieden die aardbevingsgevoelig zijn, is beter beleid nodig, vindt SodM. „De sector geothermie is in Nederland nu zo’n tien jaar actief; de tijd is aangebroken om als sector volwassen te worden”, aldus Inspecteur-generaal Van der Meijden. (NRC)