San Francisco ontsnapt aan grote vliegramp

Een vlucht van Air Canada landde bijna op een taxibaan waar zich twee vliegtuigen bevonden.

Vliegtuigen op het San Francisco International Airport.
Vliegtuigen op het San Francisco International Airport. Foto Marcio Jose Sanchez/AP

De internationale luchthaven van San Francisco is vorige week vrijdag ternauwernood ontsnapt aan een grote vliegramp. Een vliegtuig van Air Canada met 140 passagiers aan boord dat bezig was met de landing, scheerde 30 meter boven twee vliegtuigen die op het punt stonden van vertrekken. Dat blijkt uit eerste onderzoeken van de Canadese luchtvaartautoriteit, meldt AP.

In plaats van het vliegtuig richting de landingsbaan te manoeuvreren, vloog de piloot van de uit Toronto afkomstige vlucht richting een parallelle taxibaan, het gebied tussen de terminals en startbanen. Hier stonden vier vliegtuigen opgesteld. Volgens het rapport vloog vlucht 759 van Air Canada al zo’n vierhonderd meter over de taxibaan voordat de landing werd afgebroken. Het eerste opgestelde vliegtuig werd tot op 30 meter genaderd. De Air Canada-vlucht cirkelde vervolgens enige tijd boven het vliegveld, waarna alsnog de landing werd ingezet.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zijn momenteel bezig met een onderzoek en willen nog niets bevestigen.

Het Canadese Global News maakte een animatie over wat er zich vorige week afspeelde op de luchthaven van San Francisco:

Lees ook: Vliegramp Tenerife niet schuld gezagvoerder alleen

Vliegramp Tenerife

Het nieuws over de afgewendde vliegramp doet onmiddellijk denken aan de vliegramp die zich afspeelde op het Spaanse eiland Tenerife in 1977, de dodelijkste vliegramp uit de geschiedenis. Op 27 maart van dat jaar botste een Boeing 747 van de KLM op hetzelfde type toestel van PanAm. 583 mensen kwamen bij de ramp om het leven.