Onderzoek

Tijd van te dure hypotheek is voorbij

Huizenmarkt Nieuwe aanbieders op de hypotheekmarkt hebben de rentes fors omlaag weten te brengen. De overwinst voor banken is verdampt.

Te veel betalen voor een hypotheek is verleden tijd. Volgens onderzoekers en consumentenorganisaties rekenden grootbanken aan hun klanten jarenlang te hoge hypotheekrentes, maar toegenomen concurrentie van pensioenfondsen heeft daar een einde aan gemaakt.

Dat concluderen hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel en Vereniging Eigen Huis (VEH) , die daarom heeft besloten te stoppen met de ‘Rentebarometer’. Met dit instrument, ontwikkeld door Schinkel, berekende de VEH sinds 2012 de zogenoemde ‘overwinst’ op hypotheken, ofwel de extra marge die banken sinds de crisis maakten op de hypotheekrente. Oorzaak was een gebrek aan concurrentie tussen de banken, mede als gevolg van een verbod daarop vanuit Brussel.

Op het hoogtepunt in 2013 bedroeg de overwinst nog een vol procentpunt. Nu zijn de marges zodanig geslonken dat de overwinst praktisch is verdampt, vertelt Michel Ligtlee van Eigen Huis. „We blijven de ontwikkelingen volgen. Maar op dit moment is er voldoende geld en concurrentie.”

Die concurrentie komt door beleggers die de Nederlandse hypotheekmarkt hebben ontdekt via nieuwe aanbieders als Munt, Merius en Dynamic Credit. Zij hebben, aangemoedigd door de politiek, het marktaandeel van de drie grootbanken, Rabobank, ABN Amro en ING, bij nieuwe hypotheken teruggedrongen van ongeveer 70 procent naar iets meer dan de helft.

Hypotheken pagina E4-5