NS verkoopt Qbuzz aan Busitalia

Spoorwegen

Busbedrijf Qbuzz komt in handen van het Italiaanse staatsspoorbedrijf. Met de verkoop bouwt NS zijn ‘nevenactviteiten’ verder af.

NS heeft donderdag dochtermaatschappij Qbuzz verkocht aan Busitalia, onderdeel van het Italiaanse staatsspoorbedrijf Ferrovie dello Stato Italiane (FS Group). Dat meldt het spoorwegbedrijf op zijn website. Hoeveel geld er is betaald voor busbedrijf Qbuzz is niet bekendgemaakt.

Qbuzz speelde een hoofdrol in de aanbestedingsfraude in Limburg. De NS raakte in 2015 in opspraak vanwege de wijze waarop het met dochter Abellio de aanbesteding van het streekvervoer in die provincie won. De aanbesteding werd voorbereid door Qbuzz, dat bleek te hebben gerommeld bij het binnenhalen van de vervoersconcessie.

Qbuzz kreeg vertrouwelijke informatie over concurrent Veolia van een in februari 2014 opgestapte Veolia-directeur, die via een adviesbureau meewerkte in het aanbestedingsteam van Qbuzz. Met de aanbesteding was een reizigersomzet van tussen de 60 en 75 miljoen euro gemoeid en een exploitatiesubsidie van 55,5 miljoen euro. Omdat bleek dat de NS-directie op de hoogte was van de praktijken en NS-topman Timo Huges dat eerder ontkende, werd hij gedwongen op te stappen.

Mede naar aanleiding van deze affaire werd de NS door de staat (de enige aandeelhouder) gedwongen tot hervormingen. Een jaar geleden begon NS met het verkoopproces van Qbuzz omdat het niet langer bij de kernactiviteiten paste. NS concentreert zich sindsdien op treinvervoer over het Nederlandse hoofdrailnet, en bouwt activiteiten als de exploitatie van stationswinkels en het regionaal trein- en busvervoer af.

2,7 miljoen euro winst

Qbuzz werd in 2008 opgericht met als doel om in acht jaar een kwart van de busmarkt in handen te hebben. De NS nam een belang van 49 procent. In 2013 werd NS volledig eigenaar van Qbuzz. De aandelen waren in handen van dochtermaatschappij Abellio. Qbuzz verzorgt sinds december 2009 het busvervoer in Groningen en Drenthe en sinds december 2013 in de regio Utrecht. Het busbedrijf had in 2016 een omzet van 212 miljoen euro en maakte 2,7 miljoen euro winst.

Volgens de NS was een groot aantal partijen geïnteresseerd in de aankoop. „De keuze is op Busitalia gevallen, onder meer omdat Qbuzz met deze koper haar eigen identiteit en businessmodel behoudt.”

Door de verkoop blijven volgens de NS de banen van ruim 1.800 werknemers behouden. Ook zijn er geen gevolgen voor de dienstverlening. Het OV-bureau Groningen Drenthe en de provincie Utrecht hebben positief gereageerd. Ook de aandeelhouder, het ministerie van Financiën, heeft ingestemd. De Autoriteit Consument & Markt moet de verkoop nog wel goedkeuren.

    • Camil Driessen