‘Grootste internetmarkt voor illegale spullen opgerold’

Een van de gearresteerden, die achter de zwarte marktsite zou zitten, zou zich woensdag hebben opgehangen in zijn cel.

Foto Koen van Weel / ANP

AlphaBay, de grootste illegale online marktplaats, is gesloten door een gecoördineerde actie van de autoriteiten in de VS, Canada en Thailand. Een van de gearresteerden, die achter de zwarte marktsite zou zitten, zou zich woensdag hebben opgehangen in zijn cel.

Dat bericht de Amerikaanse The Wall Street Journal op basis van bronnen die zijn betrokken bij het onderzoek. AlphaBay was een website op het zogenoemde darkweb of darknet waar je alleen op kan komen via een speciale webbrowser, die de identiteit van de gebruiker verhult door diens gegevens te versleutelen en via meerdere tussenstations te verzenden. Ook kinderporno wordt doorgaans verhandeld via darkwebnetwerken. AlphaBay was in wezen de opvolger van de illegale site Silk Road, die de FBI in oktober 2013 afsloot, en waar vooral gehandeld werd in drugs.

Lees ook: Deze onschuldig ogende jongen runde drugsimperium Silk Road

De site was al sinds 4 juli plotseling uit de lucht, maar de reden was onbekend. Nu blijkt dat een gezamenlijk optreden van justitie in drie landen hieraan ten grondslag ligt. Een van de mensen achter de website, de 26-jarige Canadees Alexandre Cazes, werd 5 juli gearresteerd in Thailand.

Invallen in drie huizen

Volgens een goed geïnformeerde website over het deep web zou de politie de drie huizen van Cazes zijn binnengevallen en daarbij zijn vier Lamborghini’s in beslag hebben genomen. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Bangkok stond hem uitlevering aan de VS te wachten. Diezelfde dag vonden er ook invallen plaats in Montreal and Trois-Rivières in Canada waarbij computerapparatuur werd ingenomen.

In de eerste zes maanden van de site verkocht de site voor meer dan 4 miljoen euro aan gestolen creditcards. Dagelijks zou er tussen de 5 en 6 ton aan illegale goederen verhandeld worden. Dat leverde de eigenaren van AlphaBay jaarlijks miljoenen aan commissie op, die ze in bitcoins zouden hebben omgezet.