Frans-Duitse samenwerking

Nieuwe Europese straaljager in de maak

Frankrijk en Duitsland gaan gezamenlijk een nieuw Europees gevechtsvliegtuig ontwikkelen. Dat hebben beide landen donderdag in een verklaring bekendgemaakt na een ontmoeting tussen de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel. Het project maakt deel uit van breder plan voor verdere samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid.

Wanneer en wat voor soort vliegtuig beide landen willen ontwikkelen, wordt pas halverwege 2018 duidelijk. Het gezamenlijke project moet volgens de twee leiders hun „bestaande gevechtsvliegtuigen op de lange termijn vervangen”.

Frankrijk besloot in de jaren tachtig niet mee te doen aan een eerder Europees plan voor een gevechtsvliegtuig, de Eurofighter Typhoon. In plaats daarvan ontwikkelde het land zijn eigen Rafale. Naar verwachting zullen beide modellen door het nieuwe Frans-Duitse project vervangen worden.

De afspraken tekenen de pro-Europese koers van Macron en Merkel. Het is nog onduidelijk wat voor rol andere Europese landen zullen hebben in het project. (NRC)