Dit zijn de Oranje Leeuwinnen

Op 16 juli begon het EK Voetbal voor vrouwen. Met 16 teams was dit het grootste EK voetbal voor vrouwen tot nu toe. Nederland is gastland en de Oranje Leeuwinnen spelen natuurlijk mee. Wie zijn deze 23 vrouwen die ons land vertegenwoordigen?

De keeper Angela Christ

Angela Christ (28) keepte op 14-jarige leeftijd al in de hoofdklasse, in die tijd het hoogste niveau. Ze voetbalt voor PSV en vervult bij het Nederlands team een reserverol.

De middenvelder Anouk Dekker

In 2011 werd Anouk Dekker landskampioen met FC Twente. Tegenwoordig speelt ze bij Montpellier in Frankrijk, waar ze fulltime prof werd. In Nederland is profvoetbal vrijwel alleen nog voorbehouden aan mannen.

De middenvelder Daniëlle van de Donk

Als nummer 10 praat Van de Donk veel in het veld, ze stuurt haar teamgenoten regelmatig aan en coacht veel. Dat de speelster van Arsenal 1 meter 60 is ziet ze niet direct als een nadeel: ze is juist wendbaar. Tegen Engeland scoorde Van de Donk de 2-0, omdat Fara Williams, haar ploeggenote bij Arsenal, haar over het hoofd zag bij een terugkopbal.

De vleugelaanvaller Desiree van Lunteren

De 24-jarige speelster van Ajax won tijdens een zaalvoetbaltoernooi bij AS ’80 in Almere de titel ‘Speelster van het toernooi’ vóór haar mannelijke teamgenoten. Als rechtsback stoomt ze geregeld mee naar voren over de flank.

De rechtsback Dominique Janssen

Dominique Janssen speelt sinds 2015 bij Arsenal. Even wennen dat ze niet snel naar haar ouders kan rijden, maar de 21-jarige voetbalster zal in elk geval nooit vergeten dat ze op Wembley heeft gespeeld, het grootste stadion van Engeland.

De middenvelder Jackie Groenen

De 23-jarige Jackie Groenen combineert voetballen bij FFC Frankfurt met een studie rechten aan de Universiteit van Tilburg. De eerste jaren van haar voetbalcarrière heeft ze ook nog gejudood op hoog niveau, zo goed dat ze in de race was om ooit de Olympische Spelen van Rio 2016 te halen. Na een heupbreuk koos ze toch voor voetbal. Groenen is dit toernooi de motor op het middenveld. Gaf tegen Engeland de voorzet waaruit Miedema de 1-0 kon inkoppen.

De middenvelder Jill Roord

In de uitzwaaiwedstrijd voor het WK 2015 tegen Estland (7-0) scoorde Jill Roord haar eerste interlandgoal. Deze zomer van 2017 verruilt ze FC Twente voor Bayern München. Ze is de dochter van René Roord, oud prof bij Twente.

De middenvelder IV Kelly Zeeman

De 23-jarige Kelly Zeeman speelt sinds 2013 voor Ajax, waarmee ze dit jaar kampioen werd. International sinds 2013.

De verdediger Kika van Es

Door een dubbele beenbreuk in 2014 miste Kika van Es (25) het WK 2015 in Canada. Nu is ze er weer bij. De beenbreuk bezorgde haar naar eigen zeggen meest verschrikkelijke tijd van haar leven. Dit toernooi verdedigt Van Es sterk. Ze kopt veel weg, zit er veel tussen en is sterk in duels.

De linksbuiten Lieke Martens

Op 6 juni 2015 maakt de tweebenige Lieke Martens het eerste Nederlandse WK-doelpunt voor vrouwen in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. De mooiste treffer uit haar carrière, vindt ze zelf. Wilfried de Jong schreef in 2014 een column als ode aan de tweebenige aanvaller. Martens scoorde dit toernooi 2 keer (de 3-0 tegen Engeland werd als eigen doelpunt van Bright gerekend) en ze gaf meerdere assists. Verkeert in bloedvorm. Gaat bij FC Barcelona 200.000 euro per jaar verdienen.

De aanvaller Lineth Beerensteyn

De twintigjarige aanvaller Lineth Beerensteyn debuteerde ruim een jaar geleden voor het Nederlandse team. De oud-speelster van ADO Den Haag en FC Twente staat onder contract bij Bayern München. Beerensteyn viel een paar keer in voor Van de Sanden. Ze is niet nét zo snel als Van de Sanden, maar is wel snel.

De verdediger Liza van der Most

Liza van der Most, speelster van Ajax, speelde augustus 2014 haar eerste interland. De jaren erna werd ze niet opgeroepen voor het Nederlandse team, maar dit EK is ze er weer bij.

De keeper II Loes Geurts

Sinds augustus 2005 was Loes Geurts de onbetwiste eerste keeper in het Nederlands team. Door verschillende blessures en de goede optredens van Sari van Veenendaal is het nu onzeker of Geurts weer de voorkeur krijgt. Ze is reservekeepster bij Paris Saint-Germain.

Lees ook: Deze coach moet de Oranje Leeuwinnen ver brengen.

De aanvoerder Mandy van den Berg

Aanvoerder Van den Berg promoot het vrouwenteam volop . Ze twittert als er nog kaartjes zijn voor een oefenwedstrijd, maar in de afgelopen weken was dat dan ook ongeveer de enige communicatie. Ze wilde zich namelijk in alle rust voorbereiden en liet al weten dat ze tot aan het EK even onbereikbaar was voor belletjes, appjes en sms’jes. Van den Berg werd de laatste wedstrijden als basisspeler gepasseerd. Op haar plek speelt nu Van der Gragt.

Lees ook een profiel van aanvoerder Mandy van den Berg: Op-en-top prof tijdens, voor en na de wedstrijd

De aanvaller Renate Jansen

Met als coach haar oom en vader begon Jansen op vijfjarige leeftijd met voetballen bij SV Abbenes. In 2011/2012 werd ze landskampioen met ADO Den Haag. In de veertien interlands die ze tot nu toe speelde, scoorde ze drie keer.

De keeper Sari van Veenendaal

Hoewel Van Veenendaal zich verkeek op de boogbal van de Belgische Tessa Wullaert die in het doel vloog, keept ze dit toernooi erg sterk. Ze is lang (1 meter 80) en kan veel ballen wegwerken. Van Veenendaal hield Oranje al met verschillende reddingen op de been. Na verschillende blessures van Geurts is Van Veenendaal nu eerste keeper.

De snelle rechtsbuiten Shanice van de Sanden

De snelle Shanice van de Sanden begon pas op latere leeftijd met voetballen. Binnen de selectie valt ze op door snelheid en door haar uiterlijk. Korte coupe, felrode lippenstift. ,,Ik wil er goed uitzien als ik het veld opkom”, aldus de speelster van Liverpool. Van de Sanden scoorde met een kopbal het eerste Nederlandse doelpunt op dit EK tegen Noorwegen. Is dit toernooi de lieveling van het publiek.

De verdediger Sheila van den Bulk

In 2011/2012 won verdediger Sheila van den Bulk de beker en werd ze landskampioen met ADO Den Haag. Nu speelt ze voor de Zweedse club Djurgårdens IF DFF.

Lees ook: Denemarken voor de tweede keer tegenstander van Oranje

De middenvelder Sherida Spitse

Met 135 interlands staat de 27-jarige Spitse op de zesde plek van spelers met de meeste interlands. Ze hoopt het record van Annemieke Kiesel-Griffioen (156 interlands) te verbreken. Spitse speelde de afgelopen jaren bij Lillestrøm SK Kvinner. De overstap van Spitse was de eerste transfer sinds de oprichting van het professionele vrouwenvoetbal in Nederland waar een geldbedrag mee gemoeid was. Komend seizoen keert Spitse terug bij FC Twente. Spitse scoorde dit toernooi twee keer uit een strafschop en werkte tegen Engeland twee keer een bal op de doellijn weg.

De middenvelder Sisca Folkertsma

De twintigjarige aanvaller Sisca Folkertsma zit nog niet zo lang bij het Nederlands elftal. Sinds november 2016. Haar wens: voetballen in het buitenland. Maar voor de speelster van Ajax was deze zomer nog geen interesse van over de grens.

De centrale verdediger Stefanie van der Gragt

Stefanie van der Gragt zoekt de grenzen van het toelaatbare op, maar benadrukt dat haar opponenten altijd ongeschonden het veld af kunnen lopen. Zelf brak ze al twee keer haar neus en haar jukbeen. Dit toernooi liep ze een knieblessure op in de kwartfinale tegen Zweden. Ze speelde sterk tegen Engeland, maar moest zich toch laten wisselen omdat ze last kreeg van haar knie.

De aanvaller Vanity Lewerissa

Via VVV-Venlo werd Vanity Lewerissa een van de beste speelsters over de grens: van 2011 tot 2015 was ze de smaakmaker bij Standard Luik. Nu speelt ze bij PSV.

De spits Vivian Miedema

Ze is de meest bekendste speelster van het Nederlands team: Vivianne Miedema. Op 21-jarige leeftijd is de spits het idool van vele jonge meisjes die voetballen. Ze was net vijftien jaar toen ze haar eerste duel voor SC Heerenveen in de eredivisie speelde; de jongste debutant in de Eredivisie. Na Manon Melis (59 doelpunten) staat Miedema nu tweede op de topscorersranglijst (31 doelpunten). Haast elk duel is het raak. Ook zij speelt komend seizoen voor Arsenal. Dit toernooi scoorde Miedema tot nu toe twee doelpunten.

Dit artikel is vernieuwd op 4 augustus 2017

Foto’s Koen van Weel/ANP
Bronnen ‘De Oranje Leeuwinnen’van Annemarie Postma, www.onsoranje.nl, Wikipedia, NRC